Moon 1: Kogel voor een kruisridder
SF in retro-jasje
Er valt geen huis mee te houden met de Moon-drieling. Alweer zitten de tieners in het bureau van de schooldirecteur voor een zoveelste uitbrander. Cleo omdat ze nog maar eens teveel naar de jongens keek, boekenwurm Emily omdat ze het nog maar eens beter weet dan de lerares en techkid Alex omdat hij nog maar eens 300 volt door de stoel van de leraar joeg. Ach, er valt helemaal niets aan te vangen met die kinderen. Van hun ouders moet de directeur ook geen educatieve steun verwachten. Ze blinken uit in afwezigheid en leven voor hun werk. Iets met papieren invullen of zo. De drieling wordt dan ook grotendeels opgevoed door een aftandse nanny-robot. En dat in het Parijs van het jaar 2323! Dik duizend jaar eerder zijn Rik De Ridder en Lynn Moon omsingeld door een meute woedende kruisvaarders die hen beschouwen als Turkse spionnen. Buiten de muren van Jeruzalem troepen de legers van Saladin samen. Ook vanavond zullen ze hun kinderen niet aan de schoolpoort kunnen ophalen.
Moon is de blije terugkeer van jeugdauteur Johan Vandevelde (Na het Licht, Elfenblauw,..) naar de stripwereld. In een ver verleden werkte de voormalige scenarist van Flikken ook mee aan de stripreeks van Windkracht 10. Met Moon speelt hij volop zijn tv-ervaring uit. De personages worden uitgebreid in beeld gebracht en netjes voorgesteld via één lange overzichtsscène. Weloverwogen worden de pionnen uitgezet en word je als lezer in het juiste spoor geduwd. Voor volwassenen gerodeerde striplezers voelt deze sturende tactiek iets te betuttelend aan, zeker in combinatie met de wat vertrouwde verhaalinsteek en de wel erg complementaire karakters. Maar liefhebbers van de betere jeugdstrip zullen deze avontuurlijke, historische sf-tienerversie van De Zusjes Kriegel absoluut weten te smaken.
Moon kon getekend geweest in een platte AI-stijl en zo een neutraal massaproduct geweest zijn. Maar gelukkig is de tekenaar de jonge Stephan Louwes. De flamboyante Leuvenaar is al jaren bezig aan deze jongensdroom, afgewisseld met al drie delen van zijn tekstloze en bejubelde sf-prentenstrip Limbo. Louwes’ retrostijl heeft karakter. Een snuifje Rosinski, wat Mœbius en veel Griffo uit zijn debuutjaren zorgen ervoor dat de personages een heerlijke imperfectie hebben. Louwes brengt ze echt tot leven. De vlotte dialogen doen de rest. Dit is echt wel een prima instapstrip voor jonge lezers richting de Thorgals, Soda’s en XIII’en van deze wereld.
Moon maakt het zichzelf commercieel niet gemakkelijk door te verschijnen in zwart-wit, maar Louwes vangt het gebrek aan kleur netjes op door te spelen met grijsvlakken die hij zelfs op de voorgrond brengt. Het geeft de strip extra diepte en dynamiek. Toch blijft het jammer dat er niet Erik Kriek-gewijs gespeeld werd met één steunkleur.
Moon is een vertrouwde jeugdstrip met grafische weerhaakjes. Het is zo’n strip die we als kind met plezier stiekem zouden verder lezen na bedtijd en waar je als stripliefhebbende ouders oprecht blij bent dat je kind dit doet. Dat de volgende delen er nu maar snel aankomen!
Wouter Porteman
4/05/23
Stripspeciaalzaak.be
Het Besloten Land
De verhaal- en tijdslijnen in het eerste stripdeel van ‘Moon’ meanderen door elkaar zodat je toch best bij de pinken blijft. ‘Een kogel voor een kruisridder’ is best een goede vondst voor wie vanuit de toekomst in het verleden duikt. Een verbaasde en geharnaste edelman met een machinegeweer in de handen is geen alledaags zicht. Dat ingrijpende ingrepen in het verleden niet getolereerd zijn omdat het de toekomst kan wijzigen is ook een sterk idee van scenarist Johan Vandevelde (Na het licht, Elfenblauw).
De file rouge doorheen dit verhaal is de drieling Emily, Cleo en Alex die het grappig spannend houden bij de zoektocht naar het geheim van hun ouders. Ik was aangenaam verrast door de uitdrukking ‘Ruik nu mijn sokken!’ van een verbijsterde Alex waarmee dit stripalbum eindigt (waarmee Johan Vandevelde een klassieker uit z’n mouw schudt om ons naar het vervolg te loodsen). De tekeningen van Stephan Louwes (Limbo) zijn op de cover na ook hier wat onbehouwen zwart-wit. Bij wijlen deed het me denken aan de krantenstrip van Eric De Noorman van Hans Kresse: geen overbodige details, rechttoe-rechtaan. Heb wel genoten van dit stripalbum van zo’n 70 pagina’s. Ik kijk toch ook al uit naar het vervolg.
Het Besloten Land
31/08/23
hbl.be
Out of This World Magazine
Illustrator en stripauteur Stephan Louwes heeft voor zijn nieuwste creatie een beroep gedaan op jeugdauteur en scenarist Johan Vandevelde. Louwes leverde voorheen al de reeks Limbo af, maar gaat nu compleet de zwart/wit toer op. Vandevelde schreef al eerder het scenario voor de stripversie van Windkracht 10, plus de fantasyromans Na het Licht en Elfenblauw . Beiden verplaatsen zich nu in een dystopische wereld, naar 2323 naar een toekomstig Parijs, hier Perris genaamd, dat na een ramp deels onder water staat. Daar woont het paar Rik De Ridder en Lynn Moon met hun drieling Emily, Cleo en Alex Moon. Deze jongelingen hebben echter geen benul van welk beroep hun ouders juist uitvoeren. Omdat deze laatsten bijna nooit thuis zijn, wordt de drieling opgevoed door huishoudrobots. Maar de drieling houdt zich niet aan de regels en wordt op school regelmatig tot de orde geroepen.
Deze futuristische strip zit vol van actie, en achteraan krijg je er een korte “making of” bij. Een zeer leuke kennismaking voor mij met deze creatieve geesten. Ik ben al benieuwd hoe het in deel 2 verder zal gaan!
Patrick Van de Wiele
18/07/23
Out of This World Magazine
De Stripvlogger
De Stripvlogger
20 mei 2023
9e Kunst
De start van een vonkend SF-epos als kennismaking met nog maar eens een nieuw facet van het talent van Stephan Louwes
Kort na het afronden van zijn opvallende en volstrekt eigenzinnige trilogie Limbo, presenteert Stephan Louwes samen met Johan Vandevelde meteen de start van een volgende reeks. Moon is opvallend toegankelijker en past binnen de traditie van sciencefictionstrips. Jaren na een kernoorlog pikt de mensheid de draad weer op, vanuit de puinhopen van de vroegere, vernietigde wereld. De vroegere grootsteden blijven de kernen van menselijke activiteit. Zo komen we in Moon terecht in Perris, een verafgelegen versie van de stad zoals we die nu kennen.
De drieling Emily, Cleo en Alex Moon worden grotendeels opgevoed door robots en hun school. Ze zijn moeilijk hanteerbaar en drijven hun leerkrachten en zelfs robots tot waanzin. Hun ouders lijken wel erg afwezig. Al snel wordt duidelijk dat Rik De Ridder en Lynn Moon een mysterieus bestaan leiden zonder medeweten van hun kinderen, die ze slechts af en toe enkele uren kunnen zien. De vele, vele uren die mama en papa werken, lijken mijlenver af te staan van het verhaal als zouden ze twee hardwerkende ambtenaren op het Ministerie voor Technische Controle en Arrestatie zijn. Alex krijgt steeds meer argwaan en overtuigt zijn zussen er beetje bij beetje van hun ouders te volgen op hun nachtelijke escapades.
Ondertussen komt de lezer veel sneller te weten hoe de vork precies aan de steel zit. Rik en Lynn reizen doorheen de tijd om criminelen die met malafide bedoelingen aan tijdreizen doen, te vatten vooraleer ze onherstelbare schade kunnen berokkenen aan het verloop van de geschiedenis. In de loop van dit eerste album presenteren scenarist Johan Vandevelde en tekenaar Stephan Louwes hun universum en de voornaamste hoofdpersonages van Moon. Ze slagen erin om de lezer helemaal mee te trekken en ook de personages hebben al een duidelijk onderscheiden karakter. Wat de kinderen na de cliffhanger aan het einde zullen zien in het tweede deel, zal in grote mate het verloop van het verhaal verder bepalen. De stevige omvang van 72 pagina’s voor dit softcover-album biedt de auteurs voldoende speelruimte om het verhaal op poten te zetten.
Voor Moon haalt Stephan Louwes een andere tekenstijl van stal. De zwart-wit pagina’s met grijstinten zijn schetsmatiger dan de uitvoerig uitgewerkte decors in Limbo. Ook de kenmerkende bruine kleur van de pagina’s in Limbo is hier afwezig. Louwes toont zich met Moon als een rasverteller die de striptaal uitstekend beheerst. Met het vlugge schetskarakter behoudt hij een frisheid en een dynamiek in het album, die het eveneens dynamische scenario dient. Moon staat mijlenver van Limbo af. Dat beide strips van één auteur afkomstig zijn, toont diens veelzijdigheid.
Jeugdauteur Johan Vandevelde verzorgde in een ver verleden al eens het scenario voor enkele strips in de vergeten stripversie van de Vlaamse televisieklassieker Windkracht 10 in 1998 en 1999. Sindsdien maakte hij in Vlaanderen naam als schrijver van jeugdboeken, ook in het fantasygenre. Nu keert hij met een ambitieus project terug naar de stripwereld, vergezeld van een al even ambitieuze Stephan Louwes.
Louwes kiest met Moon immers voor een pad dat weinige jonge Vlaamse striptekenaars hem nog nadoen: een toegankelijke, maar tegelijk ambitieuze eigen reeks opstarten. Tussen de vloed aan graphic novels en na het uiterst eigenzinnige Limbo is Moon een opvallende nieuwkomer met voldoende kwaliteit in huis om het publiek te overtuigen. Dat het tweede deel maar snel mag komen.
Marc Bastijns
30/04/2023
9dekunst.nl
Het Stripschap (Strip Tease)
Emily, Cleo en Alex zijn een drieling, maar ze lijken wel drie verschillende leeftijden te hebben. Emily is superieur intelligent, Cleo een jongensgek en Alex een nerd die alles weet van techniek. Ze staan er vaak alleen voor omdat hun ouders een onbekend beroep hebben waarvoor ze veel onderweg zijn. Terwijl de kinderen op weg zijn naar huis met de metro, bevinden hun ouders zich in het Jerusalem van 1187, tijdens de kruistochten en de belegering van de stad door Saladin.
Moon beleeft een aardig debuut met dit verhaal. De Europese mangastijl past fraai bij het futurisme van het scenario, de strip overtuigt. En de cliffhanger aan het eind maakt je op een goede manier nieuwsgierig naar het vervolg. Kortom, prikkelende nieuwe strip.
Jos van Waterschoot
25/03/2023
www.stripschap.nl