Johan Vandevelde op Discord Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Zondag, 29 mei 2022


LEZINGEN

Lezingen collage

Johan Vandevelde die 'live' in de klas over zijn boeken komt vertellen (en jullie zo een uurtje les bespaart)? Dat kan!

Hoe en hoeveel?

Gesubsidieerde lezingen

Lezingen kunnen gesubsidieerd worden door Literatuur Vlaanderen. Jouw school of bibliotheek kan na overeenkomst met de auteur online een aanvraag indienen op www.auteurslezingen.be. Dat is heel eenvoudig, maar je moet ook een aantal belangrijke zaken in het achterhoofd houden:

 1. Literatuur Vlaanderen kan per auteur jaarlijks maximaal 15 lezingen subsidiëren. Wees er dus snel bij!

 2. Een gesubsidieerde lezing dient uiterlijk 2 maanden en ten vroegste 12 maanden op voorhand aangevraagd te worden. De auteur is niet aansprakelijk voor het niet of te laat aanvragen van subsidies door de organisator.

Niet-gesubsidieerde lezingen

 1. Voor niet-gesubsidieerde lezingen wordt een kortingstarief gehanteerd vanaf de tweede lezing op dezelfde dag (zie tabel verderop).

 2. Niet-gesubsidieerde lezingen worden geregeld met de auteur en gefactureerd via vzw Solid Tales.

 3. Iedere lezing dient uiterlijk 2 maanden op voorhand aangevraagd te worden.

 4. Indien een organisator zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde lezingen heeft geboekt, dan kunnen ook de niet-gesubsidieerde lezingen via www.auteurslezingen.be worden aangevraagd. Dit dient te gebeuren op hetzelfde aanvraagformulier met een gesubsidieerde lezing, waarbij de vergoeding voor de niet-gesubsidieerde lezing bij het bedrag wordt opgeteld. Literatuur Vlaanderen regelt dan de betaling van het hele lezingenpakket en de verplaatsingskosten.

Voor meer informatie over niet-gesubsidieerde lezingen kan je steeds een mailtje sturen.

Lezingen op afstand

Wil je je leerlingen graag laten kennismaken met mij en mijn boeken, maar laten de coronamaatregelen niet toe om een auteur op school uit te nodigen? Of heb je een lezing geboekt die door plotse verstrengde maatregelen niet meer kan doorgaan? Dan kunnen we daar een (digitale) mouw aan passen.

Er zijn twee mogelijke formules:

1. Livestream (Skype)

Via Skype geef ik live een lezing die kan bekeken worden op verschillende locaties tegelijk. Van de organisator wordt verlangd dat hij de technische kennis en middelen bezit om de lezing van zijn kant probleemloos te kunnen weergeven. Zo moet o.a. de internetverbinding adequaat zijn om de stream in verschillende klassen te kunnen bekijken.

Benodigdheden: internetverbinding (liefst via kabel) en gratis Skype account, projector met scherm (of smartboard, ProWise, HD TV) en een webcam die op de klas is gericht.

Ten laatste 48 uur voor de lezing wordt een afspraak gemaakt om online alles even uit te testen.

2. Vooraf opgenomen lezing (YouTube)

Na boeking en bevestiging van de lezing, neem ik in professionele omstandigheden een videolezing op volgens de wensen van de organisator. De organisator koopt een licentie om deze videolezing in schoolverband te mogen gebruiken tot en met het einde van het schooljaar. De lezing of fragmenten eruit onbeperkt herbekijken met verschillende klassen is dus mogelijk. De link van de lezing mag ook doorgestuurd worden naar leerlingen die thuis in quarantaine zitten.

De organisator ontvangt enkele dagen voordien de private Youtube link waar de lezing kan bekeken worden. Het filmpje is voorzien van een watermerk met de naam van de school of bibliotheek en de vervaldatum van de licentie om illegale verspreiding tegen te gaan. Op het einde van het schooljaar vervalt de licentie en wordt het filmpje gewist. Promomateriaal voor de leerlingen wordt gratis opgestuurd.

Het gaat dus om 1 video volgens de gekozen tijdsduur, die vrij mag gebruikt worden in schoolverband. Het opnemen en monteren van de video kost tijd. Vandaar ook de iets hogere prijs dan voor een normale lezing.

Indien de organisator meerdere videolezingen wenst met focus op andere titels, dan dienen er dus meerdere licenties (1 per filmpje) aangekocht te worden.

Zowel in de livestream als in de videolezing behandel ik dezelfde onderwerpen als bij een normale lezing, inclusief de Powerpoint dia's. De leerlingen zien mij op groot scherm, samen met de dia's en komen alles te weten over mij en mijn boeken.

In beide gevallen kan er op een later tijdstip eventueel een klassikale chat georganiseerd worden met de leerlingen, zodat ze vragen kunnen stellen.

Beide formules kunnen gesubsidieerd worden. Meer informatie vindt u hier.

Tarieven

 • De eerste lezing wordt steeds aan de normale prijs (donkergroen of donkerblauw) verrekend.
 • Bij niet-gesubsidieerde lezingen wordt vanaf de tweede lezing op dezelfde dag het tarief 'extra lezing' (lichtgroen of lichtblauw) gehanteerd, waarbij de organisator €20 korting per extra lezing geniet.
 • Er kunnen niet meer dan 3 lezingen per dag geboekt worden.
 • Indien de groepen groter zijn dan 100 leerlingen (30 leerlingen voor een workshop), wordt een toeslag aangerekend van €1 per extra leerling.
 • Bij een groot aantal zeer korte lezingen (bvb voor een schoolboekenbeurs), zal de totale tijdsduur van de lezingen opgeteld worden en zullen de tarieven voor lezingen van 1 of 2 uur gehanteerd worden.
 • Voor videolezingen koopt de organisator een tijdelijke licentie om het filmpje onbeperkt te mogen vertonen tot aan het einde van het schooljaar. Hij hoeft dus maar één keer te betalen, ongeacht het aantal vertoningen of leerlingen. Vandaar ook de iets hogere prijs.
 • Over deze tarieven kan niet onderhandeld worden

Lezingen op locatie (excl. verpl.kosten) Normale prijs Prijs gesubsidieerd
Standaard lezing (tot 60 min. - max. 100 lln.)* €150 €50
Uitgebreide lezing (tot 100 min. - max. 100 lln.)* €195 €95
Schrijfworkshop (80 tot 100 min. - max. 30 lln.)* €195 €95
Extra standaard lezing, zelfde dag €130 n.v.t.
Extra uitgebreide lezing, zelfde dag
€175 n.v.t.
Extra schrijfworkshop, zelfde dag €175 n.v.t.
Toeslag voor groepen van meer dan 100 lln. €1 / extra leerling n.v.t.

Digitale lezingen Normale prijs Prijs gesubsidieerd
Standaard lezing (Skype) (tot 60 min.)* €150 €50
Uitgebreide lezing (Skype) (tot 100 min.)* €195 €95
Extra standaard lezing (Skype), zelfde dag €130 n.v.t.
Extra uitgebreide lezing (Skype), zelfde dag
€175 n.v.t.
Licentie Videolezing Standaard (tot 60 min.)* €250 €150
Licentie Videolezing Uitgebreid (tot 100 min.)* €295 €195

* De tijden zijn louter indicatief. Een eventueel uitlopen van een lezing heeft geen invloed op de prijs.

Eventuele verplaatsingskosten (trein, tram, metro, bus) worden verrekend aan de hand van de tarieven die gelden op het moment van de lezingaanvraag. Eventuele tariefwijzigingen op een latere datum hebben geen invloed op de verplaatsingskosten.

Aanvangsuur (lezingen op locatie)

Aangezien ik met het openbaar vervoer reis vanuit Brussel, is het aanvangsuur voor een lezing afhankelijk van de reisafafstand vanuit Brussel. Dit is uiteraard niet van toepassing voor digitale lezingen.

Afstand Minium aanvangsuur
Tot 50km Vanaf 8u30
50 tot 100km Vanaf 9u30
100 tot 150km Vanaf 10u30
150 tot 200km Namiddag

Indien het omwille van organisatorische redenen niet mogelijk is om later te beginnen, zal een overnachting in een hotel aangerekend worden.

Waarover?

Een standaardlezing duurt ca. 60 min. Daarin vertel ik hoe ik schrijver ben geworden en ga dieper in op de boeken die op dit moment actueel zijn. Vervolgens wijd ik uit over de voorbereidingen en het uitwerken van de verschillende onderdelen van een fictieverhaal (idee, personages, structuur,...). En uiteraard is er achteraf nog tijd voor vragen.

Bij een uitgebreide lezing van 100 min. ga ik dieper in op het creëren van de fantasiewereld van Elfenblauw, hier en daar aangevuld met fragmenten.

Alle lezingen worden ondersteund met Powerpoint dia's.

Meer details over mijn lezingen vindt u op mijn auteursprofiel.

Voor wie?

Mijn lezingen zijn afgestemd op jongeren van 10 tot 16 jaar. Dat wil zeggen de derde graad van het lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (1ste t/m 4de ASO, TSO en BSO). De lezing is af te raden voor kinderen jonger dan 10 jaar.

De schrijfworkshop is gericht op jongeren vanaf 12 jaar (eerste graad van het secundair onderwijs).

Omdat het geen al te anonieme bedoening zou worden, verkies ik te werken met maximum 100 leerlingen per lezing. Voor de workshop is het aantal deelnemers beperkt tot 30 leerlingen per sessie. Grotere aantallen zijn mogelijk, mits een toeslag van €1 per leerling (zie tarieven).

Voorbereiding

In de voorbereiding naar de lezing vraag ik dat er vooraf rond mijn boeken wordt gewerkt. De leerkracht is vrij om dit naar believen in te vullen, bijvoorbeeld door de leerlingen minstens 1 boek naar keuze te laten lezen, door een van mijn boeken in de klas voor te lezen, door het behandelen van fragmenten in de klas, door het laten maken van tekeningen, werkstukjes, toneeltjes, enz...

Er wordt tevens gevraagd dat de leerlingen vooraf in de klas vragen voorbereiden, die ze na afloop van de lezing kunnen stellen.

Tijdens de lezing is steeds minimum één leerkracht aanwezig.

Materiaal

 • Een stil lokaal dat tijdens de lezing niet toegankelijk is
 • Een tafel
 • Een glaasje water
 • Beamer en scherm (of smartboard, ProWise, flatscreen tv) met VGA of HDMI ingang
 • Verlengkabel met 2 vrije stopcontacten (voor laptoplader en muziekversterker)
 • Een enthousiast publiek!

Ik heb steeds mijn eigen laptop mee. De organisator is vrij om zelf een pc of laptop ter beschikking te stellen. Omwille van de compatibiliteit is dat idealiter een Windows 10 PC met Microsoft Powerpoint 2010 of hoger en twee vrije USB poorten.

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022