Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Donderdag, 24 oktober 2019


LEZINGEN

Lezingen collage

Johan Vandevelde die 'live' in de klas over zijn boeken komt vertellen (en jullie zo een uurtje les bespaart)? Dat kan!

Hoe en hoeveel?

Gesubsidieerde lezingen

Lezingen kunnen gesubsidieerd worden door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Jouw school of bibliotheek kan na overeenkomst met de auteur online een aanvraag indienen op www.auteurslezingen.be. Dat is heel eenvoudig, maar je moet ook een aantal belangrijke zaken in het achterhoofd houden:

 1. Het VFL kan per auteur jaarlijks maximaal 15 lezingen subsidiëren. Wees er dus snel bij!

 2. Een gesubsidieerde lezing dient uiterlijk 2 maanden en ten vroegste 12 maanden op voorhand aangevraagd te worden. De auteur is niet aansprakelijk voor het niet of te laat aanvragen van subsidies door de organisator.

Niet-gesubsidieerde lezingen

 1. Voor niet-gesubsidieerde lezingen wordt een kortingstarief gehanteerd vanaf de tweede lezing op dezelfde dag (zie tabel verderop).

 2. Niet-gesubsidieerde lezingen worden geregeld met de auteur en gefactureerd via diens vzw Solid Tales.

 3. Iedere lezing dient uiterlijk 2 maanden op voorhand aangevraagd te worden.

 4. Indien een organisator zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde lezingen heeft geboekt, dan kunnen ook de niet-gesubsidieerde lezingen via www.auteurslezingen.be worden aangevraagd. Dit dient te gebeuren op hetzelfde aanvraagformulier met een gesubsidieerde lezing, waarbij de vergoeding voor de niet-gesubsidieerde lezing bij het bedrag wordt opgeteld. Het VFL regelt dan de betaling van het hele lezingenpakket en de verplaatsingskosten.

Voor meer informatie over niet-gesubsidieerde lezingen kan je steeds een mailtje sturen.

Tarieven

 • De eerste lezing wordt steeds aan de normale prijs (lichtblauw) verrekend.
 • Bij niet-gesubsidieerde lezingen wordt vanaf de tweede lezing op dezelfde dag het tarief 'extra lezing' (groen) gehanteerd, waarbij de organisator €20 korting per extra lezing geniet.
 • Er kunnen niet meer dan 3 lezingen per dag geboekt worden.
 • Indien de groepen groter zijn dan 100 leerlingen (30 leerlingen voor een workshop), wordt een toeslag aangerekend van €1 per extra leerling.
  Normale prijs Prijs gesubsidieerd
Standaard lezing (tot 60 min. - max. 100 lln.)* €150 €50
Uitgebreide lezing (tot 100 min. - max. 100 lln.)* €195 €95
Schrijfworkshop (80 tot 100 min. - max. 30 lln.)* €195 €95
Extra standaard lezing, zelfde dag €130 n.v.t.
Extra uitgebreide lezing, zelfde dag
€175 n.v.t.
Extra schrijfworkshop, zelfde dag €175 n.v.t.
Toeslag voor groepen van meer dan 100 lln. €1 / extra leerling n.v.t.

Bij deze prijzen komen nog verplaatsingskosten (trein, tram, metro, bus). Deze worden verrekend aan de hand van de tarieven die gelden op de dag van de lezing.

* De tijden zijn louter indicatief. Een eventueel uitlopen van een lezing heeft geen invloed op de prijs.

Waarover?

Een standaardlezing duurt ca. 60 min. Daarin vertel ik hoe ik schrijver ben geworden en ga dieper in op de boeken die op dit moment actueel zijn. Vervolgens wijd ik uit over de voorbereidingen en het uitwerken van de verschillende onderdelen van een fictieverhaal (idee, personages, structuur,...). En uiteraard is er achteraf nog tijd voor vragen.

Bij een uitgebreide lezing van 100 min. ga ik dieper in op het creëren van de fantasiewereld van Elfenblauw, hier en daar aangevuld met fragmenten.

Alle lezingen worden ondersteund met Powerpoint dia's.

Meer details over mijn lezingen vindt u op mijn auteursprofiel.

Voor wie?

Mijn lezingen zijn afgestemd op jongeren van 10 tot 16 jaar. Dat wil zeggen de derde graad van het lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (1ste t/m 4de ASO, TSO en BSO). De lezing is af te raden voor kinderen jonger dan 10 jaar.

De schrijfworkshop is gericht op jongeren vanaf 12 jaar (eerste graad van het secundair onderwijs).

Omdat het geen al te anonieme bedoening zou worden, verkies ik te werken met maximum 100 leerlingen per lezing. Voor de workshop is het aantal deelnemers beperkt tot 30 leerlingen per sessie. Grotere aantallen zijn mogelijk, mits een toeslag van €1 per leerling (zie tarieven).

Voorbereiding

In de voorbereiding naar de lezing vraag ik dat er vooraf rond mijn boeken wordt gewerkt. De leerkracht is vrij om dit naar believen in te vullen, bijvoorbeeld door de leerlingen minstens 1 boek naar keuze te laten lezen, door een van mijn boeken in de klas voor te lezen, door het behandelen van fragmenten in de klas, door het laten maken van tekeningen, werkstukjes, toneeltjes, enz...

Er wordt tevens gevraagd dat de leerlingen vooraf in de klas vragen voorbereiden, die ze na afloop van de lezing kunnen stellen.

Tijdens de lezing is steeds minimum één leerkracht aanwezig.

Materiaal

 • Een stil lokaal dat tijdens de lezing niet toegankelijk is
 • Een tafel
 • Een glaasje water
 • Beamer en scherm (of smartboard, ProWise, flatscreen tv) met VGA of HDMI ingang
 • Verlengkabel met 2 vrije stopcontacten (voor laptoplader en muziekversterker)
 • Een enthousiast publiek!

Ik heb steeds mijn eigen laptop mee. De organisator is vrij om zelf een pc of laptop ter beschikking te stellen. Omwille van de compatibiliteit is dat idealiter een Windows PC (Win 7 of hoger) met Microsoft Powerpoint 2010 of hoger en twee vrije USB poorten.

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019