Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Woensdag, 11 december 2019


VRAGEN

Dit zijn een paar van de vragen die mij het meest worden gesteld:

1. Ik moet een boekbespreking maken voor school, maar nergens vind ik recensies of informatie over jouw boeken.

2. Waar haal jij je ideeën vandaan?

3. Waarom schrijf je over de toekomst?

4. Wat schrijf je het liefst, scenario's of boeken?

5. Komt er een vervolg op... ?

6. Wil je mijn boekbespreking voor me maken?

Heb je zelf een knagende vraag en vind je het antwoord niet op mijn website, dan kun je me steeds een mailtje droppen:

Je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan het forum en daar je vraag stellen. Misschien weten andere lezers het antwoord wel.

Ik moet een boekbespreking maken voor school, maar nergens vind ik recensies of informatie over jouw boeken.

Boekrecensies verschijnen doorgaans kort nadat het boek zelf verschijnt, of wanneer het onder de aandacht komt bij het winnen van een prijs. De meeste grote bibliotheken verzamelen recensies in mappen, die je gratis kunt inkijken en ook de uitgeverij van de auteur kan je vaak een heel eind op weg helpen. Ook op het internet vind je recensies terug en om de zoektocht te vergemakkelijken, zet ik ze ook zoveel mogelijk op mijn website. Ben je uiteindelijk ten einde raad omdat je niet vindt wat je zoekt, dan kun je me altijd zelf je vraag voorleggen in een mailtje.

Waar haal jij je ideeën vandaan?

Ideeën zijn rare dingen. Ze kunnen in de kleinste hoekjes zitten en je op de meest onverwachte momenten overvallen (op de wc, waar je wel papier hebt maar geen pen). Het kan iets zijn uit het leven van alledag, een artikel dat ik las in de krant, iets dat ik zag op weg naar huis of gewoon iets dat me te binnen schiet. Soms bestaat een idee uit een combinatie van verschillende ideeën, die op hun eentje niet veel waard zijn, maar die samen de basis vormen voor een spannend verhaal.

Met een idee hangt bij mij meestal ook een vraag samen, die steeds begint met: 'wat zou er gebeuren als...'. Het antwoord op die vraag zet ik dan op papier en verzin er personages bij. Het resultaat is vaak een verhaal, dat misschien ooit wel eens een boek zou kunnen worden.

Waarom schrijf je over de toekomst?

Wie oplet tijdens de geschiedenisles weet wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en we zien ook wel wat er vandaag om ons heen gebeurt, maar de toekomst is een groot raadsel. Het is een plek waar de schrijver zijn fantasie de vrije loop kan laten om een eigen wereld te creëren, die (wie weet) misschien ooit wel eens zal bestaan. Voor wie het nog niet geraden heeft: ik ben compleet weg van sciencefiction en fantastiek. Dit neemt niet weg dat ik ook verhalen schrijf die zich niet in de toekomst afspelen, die puur op fantasie berusten of die gewoon alledaagse problemen aankaarten. Het hangt er allemaal vanaf welk idee op dat moment rijp is om 'geplukt' te worden.

Wat schrijf je het liefst, scenario's of boeken?

Een scenario en een boek zijn twee heel verschillende dingen en ze bieden elk andere manieren om je uit te drukken. Het probleem met een scenario is dat je steeds binnen bepaalde grenzen moet blijven. Eén pagina scenario duurt exact één minuut op het scherm en je kunt dus geen scenario van 300 pagina's schrijven, omdat je dan een film van vijf uur krijgt en wie gaat daar naar kijken? Ook ben je met een scenario steeds gebonden aan een budget, want alles wat je schrijft moet ook getoond worden. Als je dan begint over neerstortende helicopters en ontploffende kantoorgebouwen, dan spreek je over miljoenen euro's.

Ik schrijf dus het liefst van al boeken, omdat je in een boek niet gebonden bent aan een vast aantal pagina's of aan een budget. Papier is papier en je kunt je verhaal schrijven zoals jij het zelf ziet. En wie weet, misschien wordt het ooit wel eens verfilmd.

Komt er nog een vervolg op... ?

Een vervolg op een boek komt er alleen maar onder twee voorwaarden: ten eerste moet ik een verhaal hebben dat even goed of zelfs beter is dan het eerste deel en ten tweede moeten de lezers (jullie dus) dat vervolg ook willen lezen. En dan nog lenen niet alle verhalen zich zomaar om er een vervolg aan te breien. Sommige verhalen zijn op zich al helemaal af en een vervolg zou het origineel alleen maar verknoeien. Hieronder kun je in een oogopslag zien of er een vervolg op stapel staat van jouw favoriete boek.

Boeken die zo goed als zeker tot absoluut zeker een vervolg krijgen:

Wolfsangel:Apollo (3 delen gepland)

Boeken die waarschijnlijk geen of zeker geen vervolg (meer) krijgen:
(althans niet als boek)

Jaspers vlinders
Gruwelhotel
Toxine
Het Cupidocomplot
Elfenblauw reeks
De demonen van Dalca
De Tijdspoort en Het Kronosproject
Na het Licht

Wil je mijn boekbespreking voor me maken?
Nee.

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019