Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Woensdag, 11 december 2019
SCENARIO'S

Wat is een scenario?

Voordat een film of een televisiereeks wordt gemaakt moet er eerst een verhaal zijn. Het spreekt immers vanzelf dat men bij het maken van een film niet alles ter plaatse gaat verzinnen. Dat filmverhaal heet een scenario en wordt geschreven door een scenarist. Een scenario kan gelezen worden als een boek, want het is een gewoon verhaal met personages en dialogen. Maar er zijn ook een aantal grote verschillen. Zo wordt een scenario altijd in de tegenwoordige tijd geschreven en wordt het hele verhaal onderverdeeld in scènes. Een scène speelt zich af op een bepaalde plaats en op een bepaald moment (bvb: 's avonds in de woonkamer). Daaronder wordt dan beschreven wat er op het scherm te zien is, welke personages we op het scherm zien en wat ze tegen elkaar zeggen. Ook zul je in een scenario nooit lezen wat de personages denken of voelen, want dat kun je natuurlijk niet filmen. Dat moet blijken uit wat ze doen en zeggen.

Een scenario is dus een verhaal dat beelden en dialogen beschrijft. Of beter gezegd: het is een geschreven film.

Windkracht 10

Niet alleen films en televisieseries hebben scenario's; alles wat een verhaal vertelt met beelden wordt op deze manier geschreven. Dus ook stripverhalen. Dat was ook mijn eerste werk voor het productiehuis Multimedia, de makers van "Windkracht 10". Ze hadden er immers het plan opgevat om een stripreeks van de serie te maken en dus ging ik, samen met twee andere scenaristen, aan de slag. De strips hadden echter lang niet zoveel succes als men had verwacht en na twee albums werd het project opgedoekt.

Met wat geluk kun je deze strips nog aan een zacht prijsje op de kop tikken in de boekenwinkels van De Slegte.

Flikken

Ondertussen had men bij Multimedia besloten om geen derde reeks van "Windkracht 10" te maken. De opvolger moest minstens even spannend en spectaculair zijn en de keuze was al snel gemaakt: een politieserie. Er volgden maanden research op het hoofdkantoor van de Gentse politie, waarbij wij voor de verandering de politieagenten het vuur aan de schenen legden. Het resultaat was een pak verhalen, die bruikbaar waren om een stevige reeks op poten te zetten. Het eerste seizoen van dertien afleveringen werd over een team van scenaristen verdeeld. Wie trouw de begingeneriek van elke aflevering leest, weet ondertussen al dat respectievelijk de tweede aflevering (Lijfwacht) en de zesde (Sloopwerk) van mijn hand zijn. Wil je ze nog eens opnieuw zien, dan zul je moeten wachten tot TV1 het eerste seizoen opnieuw uitzendt, of, als je er het geld voor over hebt, kun je alle afleveringen op video of DVD kopen.

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019