Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Dinsdag, 10 december 2019

Martin Muster
Martin Muster

Robin Roover 1

Robin Roover 2

MARTIN MUSTER

De Duitse auteur en illustrator Martin Muster werd geboren in 1965 in Kiel en woont in Keulen. Hij werkte lange tijd in de reclamewereld, waar hij heel wat ervaring opdeed. Hij illustreerde onder andere verschillende reclameposters, folders en strips voor de Kölner Bank. Voor een kunstenaar is dit echter geen leuk werk en in 2002 koos Martin om voor eigen rekening te werken. Hij illustreerde de covers voor de Na het Licht trilogie en Het Kronosproject en maakte de illustraties voor het binnenwerk van Gruwelhotel.

In 2006 verscheen Martins eerste jeugdboek, Ein Außerirdischer im Haus (Een buitenaards wezen in huis). Wie Duits kan lezen, kan dit leuke sciencefictionverhaal bestellen bij Bol.de.

Martins tweede jeugdboek, 'Robin Roover en het geheim van Lingerton Castle', schreef hij samen met Johan Vandevelde en verscheen in 2011. Het werd een spannend detectiveverhaal, geïnspireerd door de klassieke jeugdboeken van o.a. Enid Blyton.

Wie geïnteresseerd is in het werk van Martin Muster kan steeds een mailtje sturen naar:

nc-musterma2@netcologne.de

Hieronder heb ik de covers verzameld die Martin maakte voor mijn boeken.

Na het Licht (2003-2015)

nhl1nhl2nhl2

Na het Licht (2017-)

nhl1nhl2nhl2

Andere boeken

TijdspoortkronosprojectPoorten van Perpetua

Gruwelhotelnhl2nhl2

Van schets tot boekcover

Een boekcover maken vraagt natuurlijk heel wat werk, zelfs voor een ervaren tekenaar. Hieronder kan je een paar schetsen zien, zodat je ze kunt vergelijken met het uiteindelijke resultaat.

Nadat de tekenaar het verhaal gelezen heeft, maakt hij verschillende ruwe schetsen (1) waaruit de auteur en de uitgeverij kunnen kiezen. Eenmaal het ontwerp vastligt, kan de tekenaar van start gaan. Hij tekent en schildert de verschillende elementen apart en digitaliseert ze vervolgens, zodat hij ze kan combineren in de computer. Het voordeel hiervan is dat je alle elementen ook later nog apart kunt verschuiven, vergroten en verkleinen, zodat alles perfect past.

Naarmate de tekening verder uitgewerkt wordt, gaat de tekenaar ook verschillende kleurcombinaties uitproberen of de personages in een andere positie plaatsen (2). Als iedereen tevreden is, wordt de tekening helemaal afgewerkt en voegt de tekenaar de laatste kleine details toe (vb. de wegvliegende paardenbloemzaadjes). Daarna komt de tekening in zijn digitale vorm bij de layout afdeling terecht, die er de tekst (titel, auteur, uitgeverij, flaptekst) aan toevoegt en het boek verder klaarmaakt voor de drukkerij.

1: eerste schets 2: fase 2 3: eindresultaat
nhl1schets nhl1-kleur nhl1
nhl2-schets nhl2-kleur nhl2-result
nhl3-schets nhl3-fase2 nhl3-result

Ga met je muisaanwijzer over de schets om het eindresultaat te zien

Kronosproject cover

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019