Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverWolfsangel: Purgatorium

Pluizuit

Jarne is na zijn arrestatie overgebracht naar het Purgatorium, de beruchte gevangenis voor minderjarigen. Daar probeert onderzoeksrechter Somers Jarne tot bekentenissen te dwingen over het Brusselse verzet.
Ondertussen is Natham vastbesloten om zijn vriend uit de gevangenis te bevrijden. Maar niet iedereen is daarvoor te vinden. Hij vindt hulp bij enkele andere verzetsgroepen om een gewaagd en spectaculair plan uit te dokteren. Maar zal hij dat tijdig kunnen uitvoeren vooraleer Jarne tot bekentenissen overgaat?

Dit is het tweede deel van de Wolfsangel-trilogie die een bijzonder beangstigend beeld schetst van gebeurtenissen in België als een fascistische dictatuur er de macht heeft gegrepen. De hyperrealistische beschrijvingen over de onmenselijke praktijken in de gevangenis bezorgen de lezer koude rillingen terwijl de spectaculaire verzetsacties de lezer aan het boek gekluisterd houden.
Het is echt noodzakelijk om de trilogie in de juiste volgorde te lezen, anders zal de lezer de gebeurtenissen niet correct kunnen plaatsen. Maar net als dit verhaal is ‘Apollo’ – het eerste deel – bijzonder boeiend en spannend.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van verschillende personages. Voornamelijk Jarne en Natham, maar evenzeer vanuit het standpunt van de vreselijke onderzoeksrechter Somers of andere personages als het verhaal dat vraagt. Vooral van de hoofdpersonages worden ook hun angsten, twijfels, hoop en moed beschreven. Zo krijgt de lezer een erg accuraat beeld van deze jongeren.
Al is het verhaal fictie, toch zit de auteur erg dicht in de buurt van de realiteit van hedendaagse maatschappijen die er soortgelijk gedachtegoed verkondigen en op na houden. Het verhaal – of delen eruit – zijn erg bruikbaar om in jongerengroepen gesprekken aan te knopen.
De gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op en de spanning wordt stelselmatig opgevoerd naar een erg spectaculaire finale. Die is toch een ietwat minder geloofwaardig dan de rest van het verhaal. Wat wel een beetje jammer is voor dit ijzersterke verhaal. Ondanks dit kleine minpunt blijft het geheel zeker overeind en is het uitkijken naar het derde deel.
Een aanrader!

Pol Van Damme
www.pluizuit.be

NBD/Biblion

Sinds de Belgische Partij voor Natie en Orde de macht heeft gegrepen, is België een fascistische dictatuur onder kanselier Devenne. Jarne (14) heeft zich aangesloten bij het verzet, maar is bij een operatie gearresteerd en overgebracht naar de befaamde gevangenis voor minderjarigen, het Purgatorium. Hier wordt hij ruw ondervraagd door onderzoeksrechter Somers, die mishandelingen niet schuwt. Ondertussen probeert Jarnes vriend Natham hem te bevrijden, maar zal hij hier in slagen? Spannende tweede roman in de trilogie 'Wolfsangel' van de Vlaamse jeugdauteur Vandevelde, die met zijn romans verschillende prijzen heeft gewonnen. Een intrigerend, spannend, vlot geschreven verhaal met een relevant thema en een goed opgebouwde plot. De personages worden goed uitgediept en levendig neergezet. Het verhaal weet tot het einde toe te boeien en het spannende einde maakt ook bij dit deel weer nieuwsgierig naar het derde, laatste deel. Vervolg op 'Apollo'*. Vanaf ca. 13 jaar.

Susan Gosselink
02/2020
NBD/Biblion

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022