Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverToxine

De Leeswelp

Johan Vandevelde weet de verwachtingen die Marjolein Hunds intrigerende omslagillustratie opwekken, ruimschoots in te lossen. De onschuldige stoerdoenerij van enkele klasgenootjes op het plaatselijke kerkhof ontketent onverwachts een ware klopjacht op levende lijken. Hoewel dit Vandeveldes eerste serieuze wapenfeit binnen het griezelgenre betreft, weet hij de spanning alsook de geloofwaardigheid hoog te houden. Vertrekkend vanuit een herkenbare schoolse omgeving wordt de basis gelegd voor vrij aannemelijke gebeurtenissen.

Karel, de grote mond van de klas, beweert bij hoog en bij laag dat de conciërge van het kerkhof een satanist is die 's nachts dieren offert om hun bloed te drinken. Tweelingbroers Yannick en Davy evenals vriendin Hanne, de nuchtere helft van de klas, vergezellen Karel naar het kerkhof in de hoop zijn nonsens te ontkrachten. Wim, pestkop van dienst, en Thomas, meeloper van Wim, nodigen zichzelf uit tijdens deze nachtelijke escapade.
Wims lege schoolbank 's anderendaags, verraadt de in mineur afgelopen expeditie. Wims provocatie van Satan, de waakhond van de conciërge, moest hij immers bekopen met drie van zijn dikke worstvingertjes. Het kort daaropvolgend overlijden van zowel Satan, vermoedelijk vergiftigd door Wims vader, als zijn baasje, voor wie het verlies van zijn trouwe viervoeter te groot was, wekken evenmin argwaan. Dat Wim wat later overlijdt aan zijn banale verwondingen om daarna tijdens de eredienst in de kerk opnieuw tot leven te komen, maakt Yannicks, tot dan toe door Davy en Hanne afgewimpelde achterdocht waarschijnlijk. Voor het drietal valt de puzzel stilaan in elkaar. Hun versie van de feiten bevat echter rondzwervende mensen en dieren met loshangende ingewanden die over de stoepstenen slepen, tankwagens die 's nachts genetisch gemanipuleerde toxines in de gracht lozen en meer van dat fraais waar volwassenen geen boodschap aan hebben. Maar hoe lang kan een stelletje elfjarigen rustloze zombies de baas? En wat als de autoriteiten de ware toedracht toch inzien? Is men op Pasen, het feest van de lente en het nieuwe leven, überhaupt opgewassen tegen herrijzende doden?

Met dit suggestieve einde laat Vandevelde zijn lezer zelfs na afloop van het verhaal niet los. De erg organisch opgebouwde spanningsboog reikt dan ook verder dan het natuurlijke bestek van het boek. Dat het geheel toch goed verteerbaar blijft, heeft vooral te danken aan de romantische intermezzo's en humoristische noten. Het bibbergehalte van deze roman die opgenomen is in de reeks 'Bibberboeken' laat alvast niet te wensen over!

Lieselotte Pierco
31/12/2007
Vlabin-VBC 'De Leeswelp'

Pluizer

Yannick en Davy, tweelingbroers, gaan op een avond samen met enkele klasgenoten naar het kerkhof. Ze willen er een kijkje nemen. Het kerkhof is verboden terrein voor iedereen die er niets te zoeken heeft. Het is het territorium van César, de conciërge en zijn hond Satan, een zwarte Rottweiler. César is al 86 maar omdat het onderhouden van het kerkhof zijn leven was geworden, is hij gewoon gebleven. De kinderen gaan een kijkje nemen of er satanische rituelen plaatsvinden.

Wim, de zoon van de bakker, verliest z'n GSM en keert later die nacht alleen terug. Satan krijgt hem echter te pakken en bijt Wim drie vingers af. Wanneer de hond een dag later sterft, lijkt het erop dat hij vergiftigd is. Ook César sterft van verdriet. Maar als Wim onverwacht sterft, loopt de situatie helemaal uit de hand. Bij de begrafenis wordt Wim zelfs opnieuw levend en 's nachts duikt Satan ook terug op.

Yannick en z'n vriendin Hanne ontdekken dat er illegaal gif nl. toxine wordt geloosd op het kerkhof. Samen met dokter Waremme komen ze achter de waarheid. Toxine is een biologische gifstof die vrijwel onmiddellijk het zenuwstelsel aantast, waardoor je sterft. Maar na de dood blijft het de hersenschors prikkelen waardoor je weer tot leven komt terwijl je lichaam verder rot. Als gevolg van een mislukt experiment wordt het goedje 's nachts gedumpt in de gracht naast het kerkhof. Dit water kwam in het drinkwater van Satan terecht en vergiftigde zo ook Wim. De enige manier om de lijken te stoppen is ze de hersenen in te slaan en ze te verbranden.

Het is echt wel griezelen met dit verhaal. Het gaat in eerste instantie niet over spoken of monsters maar wel over tieners en een hond. Wat het verhaal heel levensecht maakt. De kinderen worden herkenbaar beschreven. Wanneer ze ontdekken wat er juist gebeurd is met Wim is de spanning te snijden. Vooral omdat je beseft dat Wim nu als lijk een gevaar is voor alle kinderen.

Van het ogenblik dat de levende lijken, zombies, opduiken, is het hek van de dam en wordt het echte horror. Hoewel je pas laat in het boek merkt wat er aan de hand is, krijg je af en toe wel een hint dat er wat spannends staat te gebeuren. (p.62 hij waste zijn handen veertien keer in één uur tijd, zo zou hij later vertellen.) Voor de liefhebbers van het genre, een verhaal om nog lang na te bibberen!!!

Hilde de Boeck
www.linc-vzw.be
10/2007

Pluizuit

Enkele leerlingen van eenzelfde klas willen zich stoer voordoen door een middernachtelijk bezoek te brengen aan het kerkhof. Maar hun actie kent een dramatisch vervolg. Bij Wim, één van de kinderen, worden drie vingers afgebeten door de waakhond van het kerkhof. Wanneer de hond een dag later sterft, lijkt het erop dat hij vergiftigd is. Maar als Wim onverwacht ook sterft en de dode hond weer opduikt, loopt de situatie helemaal uit de hand. Alleen Yannick, Davy en Hanne komen achter de waarheid, maar die is zo vreemd dat niemand hen zou geloven.

Een boek uit de reeks Bibberboeken is uiteraard een griezelverhaal. Maar er komen geen spoken of monsters in voor, wel gewone kinderen en een hond. En toch is het een verhaal voor lezers met een sterke maag, want de gebeurtenissen zijn niet van de minste. De kinderen worden levensecht en herkenbaar beschreven en de gebeurtenissen in het begin zullen de lezers zeker niet vreemd voorkomen. Maar als eenmaal de bal aan het rollen gaat, of liever gezegd de doden terug levend worden, stijgt het griezelniveau met grote sprongen. Het verhaal is heel realistisch beschreven waardoor de lezer zich alle gebeurtenissen beeldend kan voorstellen. De verliefdheid van Yannick en Hanne zorgt voor de romantische noot als tegengewicht voor de huiveringwekkende gebeurtenissen. Een verhaal voor enkele uren rillend griezelplezier.

Pol Van Damme
03/05/2007
www.pluizuit.be

NBD/Biblion

De elfjarige tweeling Yannick en Davy gaat op een avond met enkele klasgenoten naar de plaatselijke begraafplaats om te zien of daar bepaalde rituelen plaatsvinden. De begraafplaats wordt echter bewaakt door een gevaarlijke hond die ook een van de kinderen te pakken krijgt waardoor hij enkele vingers moet missen. Ondertussen hebben Yannick en zijn vriendin Hanne ontdekt dat er illegaal gif wordt geloosd op het kerkhof. Dat is het begin van een angstig avontuur als blijkt dat als gevolg van een mislukt experiment met biologische gifstoffen doden weer levend worden en zich als vampiers gaan gedragen. Een spannend, griezelig en met veel vaart geschreven verhaal met ook nog wat romantiek. De omslagillustratie is in meerkleurendruk en toont een collage van opgezette dierenkoppen. Deel uit de serie bibberboeken.

Erik van de Grampel
NBD/Biblion

NBD/Biblion

Verhaal over de tweelingbroers Yannick en Davy en Wim, de opschepper van de klas. Wanneer de hond van het kerkhof drie vingers afbijt bij Wim, begint het gegriezel in het dorp. Mensen die dood zijn komen tot leven en het lijkt of alleen de tweeling hier iets aan kan doen. Deel uit de serie Bibberboeken. Dit boek is verdeeld in negentien vreselijk griezelige hoofdstukken, waarin veel bloed en gevloek voorkomt, o.a. shit en fuck. Satan speelt ook een rol in het verhaal. De tekst staat in een duidelijke letter gedrukt; er wordt veel spreektaal gebruikt, waardoor het geheel makkelijk leest. Geen illustraties ; alleen op het omslag een griezelige illustratie van de hond met allemaal dierenfiguren. Een smakeloos griezelverhaal van dertien in een dozijn.

NBD/Biblion
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022