Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverDe Tijdspoort

Vrijzinnig lezen

Een vlot lezend verhaal, met verrassingselementen alom. De beschrijving van de gadgets, de reis door de tijd, het effect van die reis op de jongens die in het jaar 1999 terechtkomen. Hoe wij nog in de kinderschoenen van de technologie staan, bevooroordeeld met racisme, een wereld gekenmerkt door oorlog. Een prima boek het aankopen waard.

Viviane Derille
december 2000

SF Terra

In het jaar 2138 ontwikkelt prof. Matthijsen een tijdspoort. Hij is net klaar met het bouwen als een machtwellustige generaal tevens crimineel aan de opliet ontsnapt en zijn zinnen heeft gezet op de tijdspoort. Hij wil het als wapen gebruiken om de wereld te veranderen. Om zijn doel te bereiken ontvoert hij de zoon van professor Matthijsen Rikki om de prof. zover te krijgen zijn robots door de tijdspoort te sturen.

Per ongeluk nemen de robots ook Tristan, de beste vriend van Rikki mee. Terwijl Rikki een paar angstige uurtjes doormaakt, ontsnapt Tristan, die zo'n beetje van alle markten wel thuis.

Tristan maakt enige omzwervingen om naar het lab van de professor te komen en te trachten zijn vriend te redden, die ondertussen door de tijdspoort in 1999 is terechtgekomen. In het lab van de professor aangekomen wordt de generaal/robot tijdelijk uitgeschakeld en gaat Tristan achter zijn vriend aan naar 1999. Hij vindt Rikki en samen met twee vrienden uit 1999 proberen ze terug te komen in 2138. Ze maken nog enkele spannende dingen mee voor ze hun doel bereiken. Hoe, dat lees je in dit spannende boek, wat vlot wegleest en geen seconde verveelt. Het is een boek wat je in een adem uitleest en geeft een leuk beeld van hoe het er in 2138 uit zou kunnen zien.

De schrijver is duidelijk en vlot in het beschrijven van de omgeving en andere bijzaken waardoor het geen minuut verveelt. Ik hoop dat dhr. Vandevelde nog eens een paar boeken over beide jongens zal schrijven. Ik zal ze met genoegen lezen. Een leuk detail in het boek is de tijdslus. Rikki ontmoet de schrijver van zijn lievelingsboek, die het boek echter nog moet schijven, wat dus gebeurt en is het verhaal van Rikki. Iedereen die van SF houdt kan ik dit boek aanraden ook al is het een jeugdboek.

Debby Brinxma
SF Terra

Brussel deze week

De jeugdroman De Tijdspoort is het debuut van Johan Vandevelde. Het sciencefiction verhaal gaat over het leven in 2138, een leven tussen ultrasone douches die het vuil van je afschudden en andere snufjes. Anderhalve kilometer hoge woontorens, virtuacenterparken, megacoole hotdogpaleizen enzovoort: Vandevelde weet ze tot leven te wekken in De Tijdspoort. Hoe de man zijn eigen nabije verleden en toekomst ziet laten we hem zelf vertellen.

"Het boek is de uitloper van het filmscenario Present Future, dat ik drie jaar geleden schreef, na mijn studies aan het RITS in Brussel. Het werd al snel duidelijk dat ik met het scenario te hoog gegrepen had. Grote budgetten zijn niet voor de Belgische filmbusiness weggelegd. We stuurden het scenario dan maar naar Los Angeles en wachtten op een antwoord. Intussen raakte ik aan het werk bij Multimedia, eerst als co-scenarist voor de twee Windkracht 10 strips, naar de gelijknamige televisieserie, nadien als scenarist,voor de VRT-reeks Flikken. Daar schreef ik twee scenario's voor."

"Toen ik me begon te realiseren dat ik valse hoop koesterde met mijn Engelstalig filmscenario, heb ik er toch maar een Nederlandstalig boek van gemaakt. De eerste uitgeverij waar ik het naartoe stuurde reageerde onmiddellijk opgetogen: het kon meteen uitgegeven worden. Ik mocht zelfs aan een tweede boek beginnen. Dat evolueert naar de fantasy-stijl, met draken die in onze tijd leven."

Rikkie en speeksel

De Tijdspoort situeert zich in een woontorenstad in het jaar 2138. Alles draait rond de twaalfjarige Rikkie Matthyssen,wiens vader een wetenschapper is en een tijdmachine heeft uitgevonden waarmee je terug naar het verleden kan. Generaal Stratton wil het toestel bemachtigen. Maar Rikkie en zijn vriend Tristan zijn niet van plan om Stratton een ramp voor de mensheid te laten ontketenen. Ze zetten dan ook hun leven op het spel. De tijdmachine of ´tijdspoort´ maakt het verhaal spannend, de toekomstbeelden maken het intrigerend en grapjes als ´een vlok warm speeksel in iemands oorschelp´ bij wijze van begroeting maken het keicool voor jongeren.

"De jonge tieners waarvoor het boek bestemd is, zijn goed vertrouwd met sciencefiction tekenfilms en Gameboys.Maar onder de videofreaks zitten ook leesbeesten die sciencefictionboeken verslinden. Met het boek probeer ik dan ook zo ver mogelijk van de films weg te blijven."

"De meeste locaties en situaties in het boek mogen dan wel in mijn fantasie zijn ontstaan, voor een aantal elementen heb ik me gebaseerd op wetenschappelijke documentatie. Ik heb heel wat research gedaan over mogelijke wegen die de toekomst zou kunnen uitgaan: het gebruik van monorails of woontorens van tweehonderd verdiepingen hoog; het zijn projecten die in Japan ter studie liggen."

Genetisch gemanipuleerd

"Ik probeer vooral een goed verhaal aan te bieden, met personages die de kinderen aanspreken. Tegelijk neem ik ook bepaalde toestanden op de korrel zonder zelf een standpunt in te nemen: de blauwe streep in het haar van Rikkie bijvoorbeeld is een product van genetische manipulatie. Ik zeg niet of dat goed of slecht is, ik laat de kinderen zelf hun mening vormen. Dat de stad het decor vormt voor mijn verhalen heeft niets met mijn persoonlijke voorkeur te maken. Ik zoek veel liever de rust van het platteland op." JMB

Jean-Marie BINST
Redacteur Brussel deze week
24/05/2000
Foto: Saskia Vanderstichele

Download als PDF bestand

NBD/Biblion

Wanneer de vader van de twaalfjarige Rikkie in 2138 bedreigd wordt door de grootste misdadiger, Stratton, worden hij en zijn vriend door de tijdmachine, die zijn vader heeft uitgevonden, teruggeschoten naar 1999. Een spannend verhaal, waarin op een leuke manier een beeld gegeven wordt van de toekomst. Daardoor worden er wel enkele materialen en voorwerpen gebruikt, die niet direct duidelijk zijn. Het verhaal is in een vlotte stijl geschreven, met hier en daar toekomstige (plasmawapen, androïde) uitdrukkingen. Het is wel vreemd om overvallen te worden door een straatbende, waarvoor het woord boefjes gebruikt wordt. Hoewel het verhaal zijn geloofwaardigheid soms verliest door te veel toevalligheden, is het een spannend geheel, dat ook een beeld schetst van het leven nu en in 2138. Geen tekeningen. De kaft toont Rikkie, die met zijn plasmawapen tegen de androïden vecht. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Biblion recensie, Redactie
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022