Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverNa het Licht 3: Kinderen van de adelaar

De Leeswelp

Toen Na het Licht in 2003 verscheen diende het zich aan als een afgerond verhaal. Uiteindelijk werd het boek het eerste deel van een trilogie, en werd het in een nieuwe uitgave De Cycloop gedoopt (2008). De boeken vertellen de belevenissen van Boran en zijn moeder Nalea, die zich staande proberen te houden tijdens de lange zomer die volgt op een wereldwijde kernramp. Het eerste deel eindigt hoopvol. Na een meeslepende strijd om benzine en water, vinden Boran, Nalea, Borans bloedbroeder Mattia en hun vrienden immers rust in Westereind, waar de basis wordt gelegd voor een nieuwe beschaving. In het tweede deel De nieuwe veroveraars (2008) is Oceanië het doel van de avonturentocht. Boran en Mattia krijgen te maken met allerlei gevaren op zee, maar ook met verraad en rivaliserende benden in wat overschiet van New York.
De apotheose van de reeks, Kinderen van de adelaar, is het best te genieten zonder deel twee, dat een overgangsboek is, te hebben gelezen. De vragen die open bleven na De nieuwe veroveraars krijgen hier echter wel een verrassend antwoord.

Voor wie niet de moeite nam de vorige delen te lezen, is er een kort overzicht van wat voorafging voorzien. Met Mattia in de cel laten de weinige overlevenden New York achter zich. Ze varen in de richting van het Panamakanaal om het continent over te steken, maar een nietsontziende orkaan gooit het schip op de rotsen. Enkel Boran, Mattia, Aura en de kapitein worden gered. Ze krijgen een trein ter beschikking met een vijf man sterk privéleger, dat onder leiding staat van wat later een geavanceerde robot blijkt. Daarmee kunnen ze naar de westkust sporen. In wat overblijft van de Verenigde Staten, komen de vrienden in contact met groepen overlevenden. Ergens heeft een soort Christendom zich staande weten te houden, met als afgod een houten Christusbeeld, dat moet worden heroverd uit de handen van een bende heiligschenners. Tijdens de achtervolging in 'Mad Max' stijl - Johan Vandevelde is scenarist - wordt geen mensenleven gespaard. Enkele dagen later stoten ze op de Ku Klux Klan, die niet langer focust op zwarten, maar haat koestert tegen de robotmens. De dorpswoede keert zich tegen hun humanoïde vriend. Aan het einde van het verhaal zijn het de Indianen die meer dan alle groepen in staat blijken de nieuwe uitdagingen en dreigingen het hoofd te bieden. Boran en zijn vrienden bereiken de westkust, maar hoe moet het nu verder?

In dit spannende avontuur is er gelukkig geen sprake van gratuit geweld. De spanning schuilt vooral in vragen als: halen de helden de overkant van de brug? Wie of wat wacht hen op aan de andere kant? Wordt de robotvriend gered? De plot zit goed. De personages zijn kinderen met lef.

De spanning maakt de clichématige moraal - oost west, thuis best - enigszins goed. Het nieuwe Utopia is niet het verre Oceanië maar ligt thuis, in Westereind. De schrijver heeft nog een andere boodschap: begraaf de cultuurverschillen, want daar ligt de bron van het kwaad.


Walter Schoonbaert
31/12/2009
Vlabin-VBC 'De Leeswelp'

NBD/Biblion

Kernoorlog Het Licht heeft de aarde in de 21ste eeuw verwoest en honderd jaar later zijn er nog steeds schamele resten van menselijk leven over. Drie kinderen, Boran, Mattia en Aura ondernemen een levensgevaarlijke tocht op zoek naar een mythisch continent, dat gespaard zou zijn gebleven. Ze komen in aanraking met mensenhandelaars, robots, mensenetende monsters en de enige trein die nog rijdt. Ze reizen dwars door Amerika en treffen kleine groepen mensen aan, die telkens een andere, vaak enge invulling van religie laten zien. Deel drie van de trilogie 'Na het Licht'. Bepaalde situaties zijn alleen goed te begrijpen als de vorige delen gelezen zijn. De korte inleiding is daarbij niet erg nuttig. Hier en daar sterk gewelddadig verhaal. Soms overdondert de actie, dan weer zijn er lange uitleggerige passages. De desolaatheid van het leven na de bom wordt treffend beschreven; voor ons vanzelfsprekende waarden doen nauwelijks meer ter zake. De boodschap dat echte vriendschap alles kan overwinnen, ligt er erg dik bovenop. Niet altijd even vlotte zinswendingen. De Vlaamse auteur (1973) ontving voor het eerste deel van de trilogie een prijs van de Kinder- en Jeugdjury. Vanaf ca. 12 jaar.


D.J. Hoenink
NBD/Biblion

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022