Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverNa het Licht 2: De nieuwe veroveraars

De Leeswelp

Boran, zijn bloedsbroeder Mattia, zijn moeder Nalea, en de vriendinnen Leslie en Kia leven vreedzaam in de nederzetting Westereinde, die stilaan is uitgegroeid tot een kleine stad met 10.000 inwoners, en die omringd wordt door boomgaarden, velden en primitieve woningen. Maar wat heet vreedzaam in een Europa waar piratenbendes rondzwerven op zoek naar brandstof en water. Dat en elektriciteit is er genoeg, nadat ze de ontziltingsinstallatie hebben veroverd, die honderd jaar eerder, nà de kernoorlog in de 21e eeuw, achtergelaten werd onder de hoede van robots, die het uiteindelijk hebben laten afweten. Comfort is er echter niet: de hoogstnoodzakelijke huisraad ontbreekt, hebben ze zelf ineengeknutseld of wordt vergaard tijdens strooptochten in verwoeste nabijgelegen steden en dorpen.

Het leven kabbelt gezapig voort, en bij Mattia, die jarenlang alleen in het verwoeste Europa heeft rondgezworven, slaat de verveling toe. Hij wil op avontuur, en al snel dient de gelegenheid zich ook aan. Ronselaars zijn nl. op zoek naar bemanning voor een tocht naar Oceanië, dat het nieuwe Utopia blijkt, gezien de kernramp daar geen of weinig impact heeft gehad. Althans, zo gaat de legende. Boran wil zijn vriend niet in de steek laten en volgt het spoor van Mattia. Zo komen ze terecht op de Nautilus, een gesofisticeerd cruiseschip dat net als de ontziltingsinstallatie intact is gebleven. Dat niet alles van een leien dakje loopt, laat zich raden. De beide vrienden komen in louche zaakjes terecht. Boran moet dienen als pasmunt, maar te midden de bendeoorlogen die in New York heviger woeden dan ooit, weten ze het hoofd koel te houden en te ontkomen, zij het na hevige strijd en met verlies van heel wat vrienden. Intussen worden nieuwe allianties gesmeed.

Dit langverwachte tweede luik van de 'Na het licht'-trilogie mag er best zijn: avontuur, actie, nieuwe verhalen van vriendschap en trouw, maar ook verraad. Het is jammer genoeg maar een half boek, net of de auteur één vervolg heeft geschreven en dat in twee stukken heeft gehakt. Zo is er niet echt wat je noemt een einde, zoals dat in deel één wel het geval was. We maken een stuk van de tocht naar Oceanië mee, en dat is het dan: echt veroverd zoals de titel suggereert, wordt er niet. Wat niet wegneemt dat het boek een pageturner is: de gevechten zijn nl. razend spannend geschreven en er worden ook nederlagen geleden. Op het einde volgt echter wel een bitterzoete overwinning. Hoe het verder zal lopen, laat zich een beetje raden, want er worden verhaallijnen en bakens uitgezet die een boeiende finale in deel drie doen vermoeden. Intussen blijft de boodschap intact: vriendschap boven alles!

Walter Schoonbaert
VLABIN

Showbizzsite Leestip

Johan Vandevelde is een gevierd jeugdauteur en scenarioschrijver van onder meer 'Windkracht 10'. "De nieuwe veroveraars" is het langverwachte vervolg op het eerste deel van zijn "Na het Licht"-serie die in 2005 bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury.

Boran en Mattia hebben eindelijk Westereind bereikt. Het vechten en hun spannende avonturen lijken voorbij. Maar Mattia kan niet aarden in Westereind en trekt er op uit. Boran kan niet anders dan z'n bloedbroeder achterna reizen. Samen beleven ze weer hachelijke avonturen die hen naar de andere kant van de wereld brengen!

"De nieuwe veroveraars" is even spannend en vlot geschreven als het eerste deel. Het vormt samen met "Na het Licht 3: Kinderen van de adelaar" dat volgende week verschijnt het afsluitende hoofdstuk in deze trilogie.

"Na het Licht II: De nieuwe veroveraars" van Johan Vandevelde verschijnt bij Abimo en is verkrijgbaar in elke boekhandel.

Showbizzsite.be
21/09/2008

NBD/Biblion

Na een kernoorlog in de eenentwintigste eeuw (Het Licht) is alles veranderd op aarde. Boran is een 12-jarige jongen en stamt af van de overlevenden van de kernramp. Hij mist de vrijheid van het zwerven en trekt daarom met zijn vriend de wijde wereld in, op zoek naar Ocanië. Het wordt een zoektocht naar een betere wereld en geluk. Het verhaal speelt zich af in een toekomstige, herkenbare wereld, ook wat betreft de technologie. De jongens beleven veel avonturen, maar een echt spanningselement ontbreekt. Er is wel veel dreiging, een verliefdheid, en veel bloed en geweld. Dit verhaal is het tweede deel uit de trilogie 'Na het Licht', de reden waarom een echt eind ontbreekt. De tekst bestaat uit korte zinnen en veel beschrijvingen. Brede marges en een ruime interlinie zorgen voor een rustige bladspiegel. De tekening op het omslag komt niet overeen met de sfeer van het boek. De auteur (1973) debuteerde in 2000. Hij heeft al twee Vlaamse jeugdliteraire prijzen gewonnen. Het boek is leesbaar voor een kleine groep; het richt zich op stoere jongens vanaf ca. 12 jaar.

Hans Thijssen
NBD/Biblion
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022