Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverNa het Licht 1: De Cycloop

NBD/Biblion

Boran (11) reist met zijn moeder door het desolate landschap (gevolg van een wereldwijde kernoorlog 'Het Licht' honderd jaar eerder), steeds op zoek naar water. Nadat Borans moeder gevangen is genomen door de bende van De Cycloop, moet hij met behulp van zijn nieuwe vriend Mattia zien te overleven, water vinden en zijn moeder bevrijden. Heruitgave van een boek dat in 2005 bekroond is door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Het boek is herschreven om het beter aan te laten sluiten bij de twee vervolgdelen: 'De nieuwe veroveraars' en 'Kinderen van de adelaar'. Het boek is in goed Nederlands geschreven door de Vlaamse auteur (1973) die ook scenarioschrijver is. De technisch leesbaarheid is afgestemd op jongeren. De zinnen zijn middellang met veel bijvoeglijke naamwoorden en veel dialogen. Buiten het omslag met Boran met een geheimzinnig lichtgevend plantje zijn er geen illustraties. Het sciencefictionverhaal is spannend en meeslepend geschreven en kan zo verfilmd worden. Vanaf ca. 12 jaar.

NBD/Biblion, Fred Koekoek

Pluizuit

Honderd jaar na een wereldwijde kernoorlog leven er nog steeds mensen op aarde. Maar de aarde zelf is veranderd in een droge woestijn waar water zeldzaam en zeer waardevol is. Samen met zijn moeder Nalea trekt de elfjarige Boran in een truck door het land, op zoek naar een leefgemeenschap en naar water. Op een dag komen ze bij een nederzetting waar een oude vriend van Borans vader de leiding heeft. Die geeft Nalea een kaart waarop staat aangegeven waar een ontziltingsmachine staat. Zo zou de mens drinkwater van zeewater kunnen maken. Maar Nalea en Boran zijn niet de enigen die zoeken naar water. De gevaarlijke bende van de Cycloop wil heersen over het water en vermoordt iedereen die hen in de weg staat. Ze ontvoeren Nalea en laten Boran alleen achter in de woestijn. Gelukkig wordt hij gered door Mattia, een zwervende jongen die hij had ontmoet in de nederzetting. Samen trachten ze Nalea te bevrijden. De Cycloop kent echter geen genade, dat merken de twee vrienden ook al krijgen ze hulp uit onverwachte hoeken. Maar ze houden vol...

Dit boek verscheen eerder bij uitgeverij Clavis en werd in 2005 bekroond door de Kinder- en Jeugdjury in de categorie 12 tot 14 jaar. Het verhaal werd volledig herwerkt zodat het beter aansluit bij de twee volgende delen over de belevenissen van Boran en Mattia. De beschrijving van onze mogelijke toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit: bestraalde, gemuteerde wezens bedreigen de mens 's nachts, nederzettingen moeten voortdurend verdedigd worden, andere nederzettingen kennen een dictatuur, de strijd om de macht en het water is meedogenloos. Gelukkig zijn er nog lichtpuntjes, bestaat er nog vriendschap en zit er nog iets 'menselijks' in de overlevenden. Dit is een spannend en fascinerend avonturenverhaal over een toekomst die we ons liever niet voorstellen maar die door de levendige beschrijvingen zeer realistisch wordt.

Mik Ghys
20/09/2008
www.pluizuit.be

Showbizzsite Leestip

Johan Vandevelde was scenarist van de topserie Windkracht 10, maar ontdekte toen dat het schrijven van jeugdboeken hem nóg beter lag.

"Na het Licht" speelt zich 100 jaar na een kernoorlog af. De hele wereld is verwoest en meer dan 60% van de wereldbevolking stierf. Boran zwerft samen met zijn moeder rond op zoek naar water wat erg zeldzaam is geworden. Wanneer de moeder van Boran in handen valt van een gewelddadige bende sluit de jongen vriendschap met Mattia. Samen gaan ze proberen Borans moeder te bevrijden...

"Na het Licht" is een vlot geschreven, spannend jeugdboek waarin vriendschap een belangrijk thema is. In 2005 werd het boek - volkomen terecht - bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.
Het boek kent ook reeds een vervolg en binnenkort verschijnt het afsluitende deel van wat een heuse trilogie zal worden. Zeker een aanrader!

"Na het Licht" van Johan Vandevelde verschijnt bij Abimo en is verkrijgbaar in elke boekhandel.

Showbizzsite.be
27/08/2008

Lezen = Leuk Blog

Dit is weer eens heel wat anders. Een verhaal over de toekomst waarin het belang van een vriendschap prachtig wordt weergegeven. De vriendschap wordt zo uitgwerkt dat je het liefst nog tien vervolgen leest. Vervolg een en twee zijn er ook al.

Na het Licht (Clavis)

Lettervreter (Radio Tequila)

Na het licht van Johan Vandevelde is pure sf. Ja, natuurlijk zijn er al boeken over de vernietiging van de aarde na een kernoorlog. En dus moeten de overblijvende mensen van nul af beginnen, maar de oude kwalen als tirannie, wreedheid en dies meer zijn er nog altijd. Gelukkig is er ook vriendschap die de hoofdfiguren Boran en zijn moeder Nalea door de problemen heen helpen. Sterk visueel geschreven.

Radio Tequila
23/06/2003

NBD/Biblion

Na een kernoorlog in de eenentwintigste eeuw (Het Licht) is alles veranderd op aarde. Een lange nucleaire winter is voorbij, een nieuwe zomer is gekomen. Boran en zijn moeder proberen in de verzengende hitte te overleven in een wereld waar water erg schaars is. Op hun zoektocht naar water beleven ze allerlei avonturen. Als zijn moeder ontvoerd wordt door de Cycloop-bende gaat Boran samen met Mattia, zijn nieuwe vriend, op zoek naar haar en naar de kaart die naar het water kan leiden. Onderweg krijgen ze hulp van Leslie, Kia en Bliksem de wasbeer. In dit vlot geschreven verhaal wisselen allerlei gebeurtenissen zich vlug af, soms te vlug en te toevallig. Alle avonturen lopen, ondanks grote tegenstanden, goed af voor Boran en zijn vrienden. Het stevig gebonden boek is handzaam en heeft een duidelijk, wat groter lettertype. Het taalgebruik is soms wat overdreven; lange zinnen met veel bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt om een sfeerbeeld te schetsen. Geen verdere informatie over de auteur - informatie die wel te vinden is op diens website. Stevige, dikke uitgave voor alle lezers vanaf ca. 13 jaar die houden van een avontuurlijk sciencefictionverhaal dat leest als een trein.

Biblion recensie, Redactie
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022