Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverDe demonen van Dalca: Levensgif

Pluizuit

Maikel trekt vanuit Roemenië naar Avignon. Hij doet dat in het gezelschap van de vampierenjagers Victor en zijn dochter Joanna. Ook zijn eigen vader, Georg Dalca, die hij pas heeft teruggevonden, reist mee. Ze moeten op zoek naar het Manuscript van de Ondoden om een definitieve remedie te vinden tegen het vampirisme. Daarvoor reizen ze eerst langs Venetië waar een vriend van Georg hen kan helpen. Het blijkt een vampier te zijn! Eenmaal in Avignon moeten ze de Michielsorde zien te vinden die het Manuscript bewaart en bewaakt. Maar meestervampier Gabor Helinka zit hen op de hielen. De tijd dringt.

Dit is het derde deel van de Demonen van Dalca waarin Maikel met zijn vrienden voorgoed met de vampiers willen afrekenen. Het eerste deel van het verhaal kabbelt eerder rustig verder, zonder al te veel problemen of bedreigingen. Maikel ontdekt enkele bijzondere gaven die hij blijkt te hebben en moet die onder de knie zien te krijgen. Hun zoektocht naar het Manuscript leidt hen via Venetië naar het zuiden van Frankrijk, in de buurt van de Pont du Gard. Het lijkt soms eerder op een toeristisch uitstapje. Pas als de leden van het groepje opsplitsen om de nodige elementen bij elkaar te krijgen om het Manuscript te vinden, wordt de spanning opgedreven. Het verhaal voert tot een ultieme krachtmeting tussen de vampiers en de vampierjagers. Daar komt zelfs een stuk psychologische oorlogvoering aan te pas waarbij Maikel zijn mentale kracht meer dan nodig heeft. Een romantisch element mocht niet ontbreken en draagt zo bij tot de spanning in het verhaal.
Het verhaal kan niet apart worden gelezen van de eerste twee avonturen van Maikel. In ‘Nachtwild’ en ‘Bloedlijn’ worden de verhaallijnen uitgezet en die vervolgen in dit deel.
Het verhaal leest vlot en de jongeren worden herkenbaar beschreven. De dialogen zijn realistisch en de bovennatuurlijke gebeurtenissen komen geloofwaardig over.
Samen met de twee eerste delen goed voor een hele tijd ontspannen spannend leesplezier.


Pol Van Damme
december 2016
www.pluizuit.be

NBD Biblion

Maikel en Joanna trekken naar Avignon waar zijn vader het eeuwenoude recept wil maken dat een einde moet maken aan alle vampieren. Maar om bij het oude Manuscript te komen, hebben zij het amulet nodig dat opa Gabor in bezit heeft. Joanna besluit zich aan te sluiten bij Gabor en steelt het amulet. Maar Gabor geeft zich niet gewonnen en met alle vampieren en strigoi (mensdieren) gaan zij de bloedige eindstrijd aan met de ridders van de St. Michielsorde. Laatste deel van ‘De demomen van Dalca’. In tegenstelling tot eerste twee deel komt dit deel traag op gang, maar al snel krijgt het voldoende vaart om weer te boeien met de bloederige finale eindstrijd als hoogtepunt. Een waardig slot van een trilogie die door het eigentijdse taalgebruik lekker wegleest, maar ook veel triviale horrorkanten heeft. Maar door de sympathieke hoofdpersonen, de vaart van het verhaal en de voortdurende spanning kent deze serie ongetwijfeld een grote doelgroep. Vanaf ca. 12 jaar.

Mac Steenaart
NBD Biblion
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022