Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverElfenblauw - De helm van Armata

Fantasywereld.nl

De Helm van Armata is het vierde en afsluitende deel van de Elfenblauw-serie. In het eerste deel belandde Sander onverwacht in het mythische Cyndrië., een middeleeuws aandoende wereld waar de machtige tovenaar Farlog regeerde. Sander bleek de kroonprins van Cyndrië te zijn en in de loop van de serie was te lezen hoe dat zijn leven veranderde. Zo maakte hij kennis met elfen, een draak en een heks. En hij ontmoette de mensen die zijn beste vrienden werden. Samen beleefden zij vele spannende avonturen en gingen ze de strijd aan met Farlog. Het einde van deel drie stevende af op een laatste grote veldslag.

*spoilers in de rest van de recensie!*

Laatste deel

Terwijl de legers zich opmaken voor de allesbeslissende veldslag gaat Sander met zijn vrienden op zoek naar de mythische Helm van Armata, het ultieme wapen en hun laatste kans om Farlog te verslaan. Sander en zijn vrienden staan voor een haast onmogelijke opdracht. Ze moeten naar een gebied waar ze waarschijnlijk niet levend vandaan komen, om in het rijk van de doden de helm onder de neus van de godin van de onderwereld weg te kapen. Als blijkt dat Sander en zijn vrienden niet de enigen zijn die op zoek zijn naar de helm, wordt het een race tegen de klok en een meedogenloze strijd op leven en dood.

De Helm van Armata is een aanrader voor jongeren die houden van een boek vol strijd, gevaar en avonturen in een magische setting.

In de start van De Helm van Armata komen de gebeurtenissen en verhaallijnen van de eerste drie delen perfect samen. Er is in de loop van de boeken een goed opgebouwde wereld en verhaal opgebouwd met een rijke historische achtergrond. Nu bewijzen de opgebouwde bondgenootschappen hun waarde en kan de strijd tegen de gezamenlijke vijand eindelijk beslist gaan worden.

Spannende start

De start van het verhaal is spannend en meeslepend en geeft goed weer hoe hopeloos de situatie voor Sander en zijn vrienden lijkt te zijn. Er is geen proloog of terugblik, maar als lezer zit je direct weer midden in het verhaal en de spanning. Een groot pluspunt, want als je al drie boeken van een serie gelezen hebt zit je daar meestal niet op te wachten. Wel worden op heel natuurlijke wijze een aantal gebeurtenissen en personages uit de serie genoemd. Vóór het lezen had ik verwacht dat het verhaal vooral zou gaan over het bemachtigen van de helm. Maar het blijkt veel meer te zijn dan alleen een queeste, de gehele strijd tegen Farlog in alle aspecten komt aan bod.

Er zijn twee hoofdlijnen in het boek, namelijk de verdediging van Nyamh en de zoektocht naar de helm. Beide lijnen worden goed opgebouwd, stap voor stap wordt de lezer meegenomen in de vele keuzes die gemaakt moeten worden en de gevolgen hiervan. Het is een erg sterk punt in het boek dat niet alles draait en afhangt van het vinden van de helm. Het wordt gezien als een kleine kans op een wonder maar ondertussen gaan alle voorbereidingen voor de veldslag gewoon door.

De queeste en de gevechten om Nyamh zijn vol actie, gevaar en spanning. Toch is er ook een verschil in sfeer die het oproept tijdens het lezen.

Bloederige veldslagen

De veldslagen zijn groots en worden vanuit alle kanten belicht. De politiek en de machtsspelletjes komen aan bod, maar ook de emoties van burgers en soldaten. De tactieken van vriend en vijand zijn duidelijk voor de lezer, wat een erg volledig beeld geeft. Het doet wel iets denken aan de gevechten uit de boeken In de ban van de ring. Het geeft een reëel en daardoor wat triest beeld van de oorlog die woedt in het land. De lezer wordt niet gespaard en krijgt te maken met bloederige scenes waarbij vele doden en gewonden vallen. Het is een overtuigend en indrukwekkend beeld dat de auteur weet neer te zetten. Waarbij hij laat zien dat in oorlog de wereld niet zwart-wit is. Zo doden bijvoorbeeld mensen die aan de goede kant staan niet alleen om te overleven maar ook uit woede en haat. Dit deel is dan ook wat meer geschikt voor de wat oudere lezers.

Een queeste

Dit deel van het boek gaat wat meer over de avonturen van Sander en zijn vrienden. Er is hier ook wat plaats voor humor en leuke gesprekken onderling. Hoe goed de andere verhaallijn ook geschreven is, het lezen over het zoeken naar de helm trok me meer. De reis naar en door de onderwereld is niet alleen heel spannend maar laat ook de personages meer tot leven komen. Sander en zijn vrienden krijgen het gevoelsmatig zwaar te verduren, wat zorgt voor mooie en ontroerende momenten.

Aan het einde van het boek valt alles van de eerdere delen en dit deel op zijn plaats. Maar voordat het zover is moeten de hoofdpersonen veel doorstaan en vechten voor hun leven. Het blijft dan ook irriteren dan jonge mensen die volwaardig hun bijdrage aan de oorlog leveren nog steeds als kinderen behandeld worden. Het is jammer om van deze jonge helden afscheid te moeten nemen. Gelukkig heeft de auteur gezorgd voor een complex, mooi en groots einde. Een perfect einde voor deze mooie serie.

Conclusie

De helm van Armata is een waardige afsluiting van de Elfenblauw-serie. Het is voor een wat ouder lezerspubliek door de felle en bloederige veldslagen. Het verhaal is prachtig uitgewerkt en beschreven. Er is in het boek zowel plaats voor de rauwe realiteit als voor vriendschap en emoties. Het is een aanrader voor jongeren die houden van een boek vol strijd, gevaar en avonturen in een magische setting.

Connie Flipse
18/03/2015
www.fantasywereld.nl

Coole suggesties

In dit vierde en laatste deel uit de serie Elfenblauw gaat Sander, die in het eerste boek in een compleet vreemde wereld terecht is gekomen, op zoek naar een manier om de kwaadaardige magiër Farlog voor eens en voor altijd te verslaan. En Farlog krijgt steeds meer macht, waardoor hij de ene grote stad na de andere weet te veroveren. Zullen de laatst overgebleven steden in staat zijn genoeg weerstand te bieden tegen deze overgrote legermacht? Via een dubbelspion krijgen ze een oude perkamenten rol in handen, waarin gerept wordt over een geheim en machtig wapen: de Helm van Armata, die je de macht over een miljoen ondode soldaten geeft. Het nadeel is dat die helm verscholen ligt in het rijk van Carvite, godin van de onderwereld. Een wrede godin die oordeelt zonder overleg. Toch moeten Sander en zijn vrienden op een gevaarlijke reis om deze helm te bemachtigen. Op deze reis worden nieuwe vriendschappen gesloten. Sommigen hecht, terwijl andere hechte banden nog wat nauwer worden aangetrokken.

Elfenblauw 4: De Helm van Armata is het slotstuk van een saga zoals in het rijtje van Lord of the Rings. Ja, dat vergelijk is natuurlijk al vaker gemaakt met deze reeks, maar het geeft wel een mooi beeld van het type boek. Elfenblauw staat natuurlijk op zichzelf en heeft genoeg elementen in zich om het uniek te maken. Het verhaal is meeslepend en spannend. Het wordt vanuit verschillende standpunten omschreven: vanuit Farlog, Sander, maar ook nieuwe partijen en opstandelingen worden belicht. Zo merk je pas echt om wat voor grote strijd het hier gaat. De vreemde wezens en creaturen worden mooi omschreven, waarbij er nog genoeg te raden over is. In de felle strijd wordt er overigens genoeg bloed gevloeid, waardoor het boek vooral voor oudere lezers smullen is. Een geweldig einde van een spannende serie!

25/11/2014
Coole suggesties

Pluizuit

De tovenaar Farlog blijft de tegenstand verpulveren. Na Brynward trekt hij op naar Cyndrië. Als hij dat land ook verovert, is heel Zuid-Sepia in zijn macht. Sander en zijn vrienden krijgen een oud document in handen waarin een ultiem wapen wordt beschreven, de mythische Helm van Armata. Als ze die kunnen bemachtigen, is er nog een kans om Farlog een halt toe te roepen. Deze opdracht is bijna onmogelijk omdat ze naar een streek moeten die als "Niran Aras" bekend staat, onzuiver gebied. Daar moeten ze dan ook nog eens de poort naar de onderwereld vinden om maar in de buurt van de Helm te geraken. Zal hun missie slagen of wordt heel Zuid-Sepia onderworpen aan de wrede Farlog?

Het vierde deel van "Elfenblauw" begint met de belegering van de Citadel. Het lijkt wederom of de lezer een deel van "The Lord of the Rings" herkent. Het doet niet af aan het verhaal maar het lijkt niet echt origineel. Ook andere stukken van het verhaal lijken gebaseerd op avonturen die de lezer mogelijk kent van avontuurlijke films die hij/zij heeft gezien.
Een lezer die dit verhaal leest zonder de voorgaande delen te kennen, zal een aantal elementen moeilijk kunnen plaatsen. Deze reeks begin je best bij het begin: "Elfenblauw - Het juweel van Silnaris". Het voert de lezer mee naar een andere wereld die naar een middeleeuws model werd gecreëerd. Daarin beleeft Sander heel wat avonturen en moet hij een verantwoordelijkheid opnemen die niet zo eenvoudig is.
Ook in het vierde deel moet Sander laten zien dat hij een echte leider is die opkomt voor eerlijkheid, respect en waarden.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages, meestal de hoofdpersonages maar evengoed de kwaadaardige Lystar en diens meester Farlog. Daardoor weet de lezer soms meer dan andere personages. Toch laat de auteur de lezer soms bewust in het ongewisse. Het verhaal leest bijzonder vlot en de acties volgen elkaar in snel tempo op. Op een bepaald moment vertraagt het verhaal wel even, maar dat heeft geen invloed op de spanningsboog die constant aanwezig is. Een kleine romantische noot verzacht de stoere houding van Sander en zijn beste vriend Taryn. De magie in het verhaal neemt nergens de overhand en de auteur heeft ook geen nood om met magie het verhaal een andere wending te laten nemen.
Een bijzonder sterk slot van deze reeks. Of zien we Sander en zijn vrienden in de toekomst nog avonturen beleven?
Een aanrader.

Pol Van Damme
01/2015
www.pluizuit.be

Biblion

Afsluitend deel van de tetralogie "Elfenblauw"* over de 13-jarige Sander die terechtgekomen is in een middeleeuws aandoende wereld waar hij geboren blijkt te zijn als kroonprins van Cyndrië. Voorkennis van de eerdere delen is noodzakelijk. Na de verwoesting van Brynward lijkt de tovenaar Farlog alle macht in handen te krijgen. Sander gaat met zijn vrienden op zoek naar de mythische Helm van Armata, waarmee hij hoopt zijn rijk te redden van de ondergang. Het wordt een zeer gevaarlijke zoektocht naar de helm, die in het bezit is van Carvite, de godin van de onderwereld. Spannend verhaal, waarin veel oorlogshandelingen zeer realistisch worden beschreven, met haat, geweld, intriges en verraad en de vele doden. Het toeval speelt een redelijk grote rol, waardoor de hoofdpersoon steeds weet te ontsnappen. De achtervolgingen worden, net als in de eerdere delen, erg uitgebreid beschreven. In het vlot leesbare verhaal met veel sprookjesachtige motieven gaat het vooral om de spanning, waardoor de personages minder goed uit de verf komen. Voor de liefhebber van de fantasy-avonturenromans. Vanaf ca. 12 jaar.

Toin Duijx
NBD/Biblion
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022