Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Dinsdag, 10 december 2019
Nog meer recensies


Het verloren galjoen Wolfsangel 1 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverHet Cupidocomplot

Pluizuit

Dion wordt op zijn nieuwe school flink gepest door Marco en diens kompanen. Als Dion na de zoveelste pesterij door het lint gaat, worden de ouders van beide jongens naar de school uitgenodigd. Tot grote ontsteltenis van beide jongens klikt het tussen Marco's vader, die weduwnaar is, en Dion's moeder, die gescheiden is. Dat zou een ramp betekenen voor de jongens. Ze zouden broers kunnen worden als hun ouders zouden besluiten te trouwen. Om dit te voorkomen sluiten ze een overeenkomst om de relatie tussen hun ouders stuk te maken. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig.

Dit verhaal wordt verteld vanuit het personage van Dion die gepest wordt. De dreigende sfeer is al vanaf de eerste bladzijde voelbaar. De angst van Dion voor de pestkoppen wordt heel herkenbaar beschreven. Ook Dions reacties zullen door jongeren beslist herkend worden.
Dat door hun eigen gedrag hun beider ouders elkaar ongewild vinden, zorgt voor een keerpunt in het verhaal. De dreigende sfeer ontspant en wordt langzaamaan humoristisch. Het is erg grappig om te lezen hoe beide jongens zich in allerlei bochten wringen om de ontluikende relatie tussen hun ouders te ondermijnen. De auteur slaagt er echter ook in om het verhaal uit te diepen en een antwoord te geven op de houding van beide jongens tegenover elkaar. Doorheen het verhaal kan de lezer mogelijk ook zelf gaan nadenken over zijn/haar houding tegenover anderen. Want wat uiterlijk zichtbaar is, geeft mogelijk een heel ander beeld van wat er zich innerlijk afspeelt.
Het verhaal is erg vlot geschreven en leest als een trein. Het is een 'feel good'- verhaal maar zonder dat het zeemzoet overkomt. Een boeiend, humoristisch verhaal waarin jongeren zichzelf of andere leeftijdgenoten zeker zullen herkennen.

Een aanrader.

Pol Van Damme
03/2011
www.pluizuit.be

NBD/Biblion

Na de scheiding van zijn ouders is Dion met zijn moeder verhuisd. Op zijn nieuwe middelbare school wordt hij vanaf dag één gepest door Marco. Pas als Marco het horloge van Dion vernielt, een aandenken aan zijn opa, takelt Dion Marco flink toe, maar hij houdt zijn mond over het pesten, ook tegen zijn ouders. Als zijn moeder en Marco's vader, die weduwnaar is, elkaar op school ontmoeten zijn ze op slag verliefd. Dat kan ertoe leiden dat de jongens broers worden, beseffen ze. Ze besluiten er op alle mogelijke manieren voor te zorgen dat de relatie tussen hun ouders zo snel mogelijk stopt en sluiten een pact om de vijandelijkheden op te schorten. Het plan lukt uiteindelijk, maar als ze vervolgens zien hoe ongelukkig hun ouders zijn, proberen ze ze weer bij elkaar te brengen. De thema's echtscheiding en pesten worden op een goede manier in het verhaal verwerkt, al lijken problemen nogal simpel en snel te worden opgelost. Het vlot leesbare verhaal met een aardige plot laat duidelijk zien dat pestgedrag kan worden doorbroken, als mensen op een gelijkwaardige manier met elkaar om kunnen leren gaan kunnen ze elkaar leren waarderen en dat is nou juist in de realiteit bij pesten vaak niet het geval. Veel dialogen, eigentijds taalgebruik. Vanaf ca. 11 jaar. .

M.G.M. Koedijk-Schraag
12/2016
NBD/Biblion

NBD/Biblion

Dion (ca. 12) wordt na zijn verhuizing met zijn moeder, vanwege de scheiding van zijn ouders, op zijn nieuwe school gepest door Marco en diens vrienden Jens en Karl. Na een vechtpartij tussen Dion en Marco moeten hun ouders op school verschijnen, dat wil zeggen de moeder van Dion en de vader van Marco (diens moeder is kortgeleden overleden). Tot schrik van de jongens worden hun ouders verliefd en zij sluiten een pact om tijdelijk de vijandigheden te staken en om te zorgen dat de relatie tussen hun moeder en vader weer stopt. Het boek is vlot geschreven en behandelt de problemen die pesten op school en het scheiden van ouders opleveren in een redelijk spannend verhaal. Jongeren vanaf groep zeven kunnen dit boek technisch en inhoudelijk goed lezen. Het taalgebruik is redelijk eenvoudig, soms wat plechtstatig ('na het eten verontschuldigde mams zich'). Buiten het voorplat met het silhouet van twee vechtende jongens, zijn er geen illustraties. Wellicht op school te gebruiken om de thema's pesten en scheiden bespreekbaar te maken. Vanaf ca. 11 jaar.

Fred Koekoek
NBD/Biblion
Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019