Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op MeWe Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Maandag, 17 januari 2022
Nog meer recensies


Het verloren galjoen De heksen van Vernalia Wolfsangel 1 Wolfsangel 2 Wolfsangel 3 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverKronieken van amber en staal: De heksen van Vernalia

Pluizer

In dit tweede deel van de Kronieken van amber en staal, gaat de zoektocht van de twee tieners — Lissanda en Valdemar — verder. Ze zijn op zoek naar de vader van Valdemar, omdat hij het geheim achter het mysterieuze wezentje, memolynx, kent. Iedereen hoopt dat er zo eindelijk vrede zal komen tussen Vernalia en Armorië. Maar eerst moeten ze dus een zoektocht beginnen naar iemand waarvan ze nog niet weten waar hij is en of hij nog leeft. Ze gaan hulp vragen aan de oude belangrijke tovenaar die totaal afgezonderd leeft in een verlaten toren en niemand om zich heen wil hebben. Het is de aanwezigheid van de memolynx die hem toch doet beslissen om mee te gaan. Gaandeweg leert Lissanda dat ze meer heksenkracht in zich heeft dan dat ze ooit had vermoed. Op de hielen gezeten door een leger van Armorië, vinden ze de vader van Valdemar. Maar dan komt nog de moeilijkste opdracht: vrede brengen tussen de twee landen.

Deel twee is een waardige opvolger van het eerste boek — het verloren galjoen — maar kan toch niet volledig hetzelfde niveau halen. En dit is streng, want ook dit boek heeft alles wat het moet hebben om het graag te lezen: spanning, vrienden die voor elkaar door het vuur gaan, een zoon op zoek naar zijn vader, twee tieners die op elkaar verliefd zijn en dat alles met een vleugje mystiek en toverij. Toch moet je wat geduld hebben voordat het verhaal helemaal op gang komt en je volledig in de wereld van Vernalia en Armorië zit. De zoektocht die ze starten vormt een te lange intro voor wat komt. Dit wordt helemaal goed gemaakt door de spanning alom en de mystiek die verfijnd wordt toegepast zonder een te voorspelbaar sprookje te zijn. De veel voorkomende humor doet je glimlachen en even ontspannen vooraleer het volgende avontuur begint. Maar aan de andere kant worden er ook mooie gedachten verwoord die het boek dat tikkeltje extra geven, zoals het moment dat Lissanda zich de liefde voorstelt of wanneer ze Vernalia binnenkomt en het land in zich opneemt. Wat heel het boek tot een aanrader maakt, is dat het taalgebruik zo beschrijvend is dat je het slijm van je huid voelt druppen wanneer Liss en Valdemar in een slang terechtkomen, of de dauw op je huid voelt wanneer ze 's morgens op hun ezeltjes door het bos wandelen of de kille vochtigheid bij het ontdekken van groep tot leven komende lijken in een kelder van een tempel.

Annelies Verbist
Pluizer

NBD Biblion

Lissanda (12), Valdemar, Harcon en de memolynx ontsnappen op het nippertje aan kapitein Braga en zijn leger. Het zeldzame diertje is erg gewild, want het kan gedachten lezen, zijn wil opleggen en alle talen verstaan. Samen met een paar bondgenoten gaan de jongelui op zoek naar de verdwenen vader van Valdemar die een plan heeft om de oorlog tussen Armorië en Vernalia te beëindigen met hulp van dit wezentje. Zij moeten naar de verlaten ruïnes van een legendarische stad zien te komen, maar worden op de voet gevolgd door de Armorische kapitein Braga. Tweede deel in de serie ‘Kronieken van amber en staal’, een spannend fantasyverhaal vol avontuur en magie; vervolg op 'Het verloren galjoen'*. De sympathieke Lissanda blijkt sterkere magische krachten te hebben dan zij denkt en ook enkele van haar medereizigers zijn grote magiërs. Het verhaal leest prettig en is spannend tot het eind. Het verhaal sluit af met een korte blik in de toekomst. Sommige zinsneden zijn typisch Vlaams. De auteur won de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury voor ‘Na het licht’ (2005) en ‘Elfenblauw’ (2008). Vanaf ca. 12 jaar.

S.E. van Zonneveld
NBD Biblion

Coole Suggesties

In de mysterieuze werelden van Vernalia en Armorië uit De Kronieken van Amber en Staal is het in principe niet slecht vertoeven, ware het niet dat beide eilanden met elkaar in oorlog zijn. Armorië is een technisch goed ontwikkeld land, terwijl Vernalia vooral steunt om hun magische krachten, hoewel die steeds schaarser lijken te worden. Het verhaal over Vernalia en Armorië draait om het weesmeisje Lisse, die in Armorië in een weeshuis woont. In Het Verloren Galjoen lees je er alles over.

Vluchten naar de veiligheid

Op een bepaalde nacht wordt er in Armorië een schip binnengebracht dat een kostbare vracht meedraagt. Een van de overlevenden is de jonge Valdemar, die naar het weeshuis van Lisse wordt gebracht. Lisse is daar een beetje een buitenbeentje, vooral vanwege haar magische gaven. Samen ontsnappen ze en besluiten ze opzoek te gaan naar de waarheid. Waarom is er oorlog tussen de twee landen, en waarom? Ze krijgen tijdens hun tocht hulp van nieuwe vrienden, maar worden ook tegengewerkt voor mensen die ze vertrouwden. En dan is er nog de volhardende kapitein Braga, die met een hele troep soldaten jacht maakt op het bonte reisgezelschap.

Magische ontwikkeling

Tijdens de avonturen van De Heksen van Vernalia ontmoeten Valdemar en Lisse heel wat nieuwe gezichten, waaronder ook die van een aantal krachtige magiërs. Van hen leert Lisse omgaan met haar krachten en leert ze bovendien ontdekken wat ze allemaal kan. Door het ontbreken van enige kennis en ervaring in het weeshuis van Armorië (en het feit dat ze daar niets van Magie moeten hebben) heeft ze daar namelijk nooit kans voor gehad. Bovendien wordt ze bijgestaan door een heel speciaal wezentje, dat angstvallig verborgen werd gehouden op het gevangen genomen schip… maar zal dit bonte gezelschap genoeg zijn om de oorlog te beëindigen?

Recensie over De heksen van Vernalia

In dit deel duik je dieper in de wereld van Vernalia en Armorië, maar leer je vooral veel over de heksen en magie van Vernalia. De wereld, die eigenlijk wat weg heeft van een middeleeuwse gemeenschap, wordt flink uitgediept. De spanningen tussen de twee volkeren krijgen alle aandacht, de geschiedenis van zowel Lisse als Valdemar krijgen wat meer diepgang: een waardig tweede deel en slotstuk van deze kleine serie!

Score: 8 van de 10 punten.

Dennis van Houts
Coole Suggesties

Pluizuit

Lissanda, een meisje met bijzondere gaven, en Valdemar, een jonge zeekadet, zijn op de vlucht voor Armorese soldaten. Die maken jacht op hen omdat zij een mysterieus diertje hebben dat gedachten kan lezen en mensen en dieren kan manipuleren. Mogelijk kan daarmee het jarenlange conflict tussen Armorië en Vernalia worden beëindigd. Samen met enkele anderen zoeken Lissanda en Valdemar naar de ruïnes van een mythische stad. Maar eerst moeten ze Valemars vader vinden en daarvoor moeten ze een hachelijke tocht ondernemen in onbekend gebied.

Dit is het tweede deel van de fantasyreeks over Lissanda en Valdemar. Vooraan heeft de auteur een kort ‘wat voorafging’ opgenomen. Zo herinnert de lezer zich dadelijk wat er in het eerste deel – Het verloren galjoen – gebeurd is en hoe het eindigde.
Dit tweede deel gaat verder waar het eerste eindigde, met al meteen heel wat actie. Zo wordt de lezer direct meegetrokken in het verhaal. Het verhaal blijft boeien omdat de acties zich erg snel opvolgen. Soms lijkt het alsof een actie is ingevoegd om het verhaal wat langer te maken en heeft het verder geen invloed op het verloop van het verhaal. Het fantasy-element lijkt meer aanwezig dan in het eerste deel. Zo kan de auteur dingen naar zijn hand zetten zoals hij het wil. Sommige gebeurtenissen hebben gelijkenissen met avonturen uit andere verhalen of films die in dit verhaal zijn gecombineerd.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een alwetend auteur die registreert wat de verschillende personages allemaal doen, meemaken en/of denken. Dus niet vanuit één bepaald personage, al komt Lissanda, als hoofdpersonage, wel het meest aan bod.
De afronding van het verhaal vormt helaas geen hoogtepunt en lijkt eerder rap-rap afgewikkeld. Waarom de epiloog zich zes jaar later afspeelt, is eveneens onduidelijk. Vlot lezend en boeiend verhaal met erg veel actie maar met een wat tegenvallend slot.

Pol Van Damme
Juli 2019
Pluizuit

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2022