Johan Vandevelde op Facebook Johan Vandevelde op Goodreads Johan Vandevelde op Instagram Johan Vandevelde op LinkedIn Johan Vandevelde op Pinterest
Dinsdag, 12 november 2019
Nog meer recensies


Het verloren galjoen Wolfsangel 1 Nachtwild Bloedlijn Levensgif Gruwelhotel Jaspers vlinders Robin Roover Robin Roover 2 Elfenblauw Elfenblauw 2 Elfenblauw 3 Elfenblauw 4 De Tijdspoort Het Kronosproject Het Cupidocomplot NHL1 NHL2 NHL3 Toxine
RECENSIES

coverKronieken van amber en staal: Het verloren galjoen

Pluizer

'Het verloren galjoen' is het eerste boek van de kronieken van amber en staal. Het vertelt het verhaal van Lissanda, een weeskind met toverkrachten en van Valdemar, een jonge cadet die zijn geheugen kwijt is. Maar die wel zeer gewild is omdat hij op de hoogte zou zijn van een belangrijk geheim dat de oorlog tussen de fictieve landen, Vernalia en Amorië, zou kunnen beslissen. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten voelen ze een bijzondere band en die wordt alleen maar sterker door de vele avonturen die ze beleven. Lissanda, kortweg, Liss genoemd, weet samen met Valdemar te ontsnappen uit het weeshuis. Ze belanden bij een bende piraten die hen opsluiten, maar er is er één Harcon, die hen helpt ontsnappen en met hen mee op pad gaat. Onderweg komen ze te weten dat Armorië een belangrijk schip heeft overwonnen op Vernalia. Er ligt een kist in met een zeer mysterieuze inhoud, Harcon wil die kost wat kost bemachtigen. Via hulp van vrienden en dankzij de toverkunst van Liss kan het drietal de kist openen. Zij, noch hun buit, zijn niet meer veilig en ze moeten zo snel mogelijk in Vernalia proberen te geraken, hierbij krijgen ze hulp van Yandra, een meisje dat oorspronkelijk uit Vernalia komt. Of ze ook effectief veilig en wel hun doel gaan bereiken zal te lezen zijn in het tweede boek.

Wat een pracht van een boek. Het brengt een heel nieuwe wereld van piraten, magiërs en fantasiewezens tot leven, zonder verloren te lopen in de fantasie. Het blijven kinderen van vlees en bloed die alles beleven zodat het meeleven met de hoofdpersonages geen probleem is. Heel hun leefwereld - elk bos, schip of huis dat ze binnenstappen - wordt op een bijzonder sfeervolle en visuele manier beschreven. Lizz en Valdemar duikelen van het ene avontuur in het andere en gaandeweg groeit de vriendschap tussen hen, beginnen ze elkaar beter te begrijpen en dat uit zich ook in de humoristische commentaar die ze elkaar geven. Ondertussen groeit ook het mysterie waarom Valdemar zo gewild is, tot welke toverkrachten Lizz in staat is en wat ze met elkaar gemeen hebben. Dit boek is boeiend voor een zeer ruim publiek, het heeft alle ingrediënten om zowel meisjes als jongens, zowel liefhebbers van piraten als liefhebbers van fantasie te interesseren. De kaft van het boek is aantrekkelijk uitgegeven, het geeft een mooi beeld weer van de spannende sfeer die doorheen heel het verhaal heerst. In het begin verduidelijkt een landkaart de positie van de twee landen en de route die Lizz en Valdemar afleggen.

Annelies Verbist
Pluizer

NBD Biblion

Het streng georganiseerde Armorië is al jarenlang in oorlog met Vernalia, een land waar nog heksen voorkomen. Lissanda (12) woont in een armoedig weeshuis in Armorië. Haar magische krachten maken haar bij iedereen ongeliefd en zij wordt overal buitengesloten. Op een dag wordt een Vernalische jongen in de kelder van het weeshuis gevangengezet. Hij is schipbreukeling en herinnert zich niets meer, maar volgens de Armorische marine verbergt hij een geheim. Lissanda besluit samen met hem te ontsnappen. Eerste deel in de serie "Kronieken van amber en staal', een spannend fantasyverhaal vol avontuur en gevaar. Op hun vlucht uit het weeshuis stuiten de twee tieners op een bende woeste piraten en zij kunnen ternauwernood ontsnappen met hulp uit onverwachte hoek. Maar of die hulp te vertrouwen is? Het verhaal is met vaart geschreven en de hoofdfiguren zijn sympathiek. Het einde maakt nieuwsgierig naar het tweede deel. De Vlaamse auteur (en scenarist) won de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury voor onder meer "Na het licht' (2005) en "Elfenblauw' (2008). Vanaf ca. 12 jaar.

S.E. van Zonneveld
NBD Biblion

De Boekenkast

Johan Vandevelde (1973) is scenarist en jeugdauteur. Hij schreef onder meer mee aan de afleveringen van ‘Flikken’ en is de auteur van vele boeken en kortverhalen. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd en bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Met ‘Het verloren galjoen’ is het eerste deel van de tweedelige reeks ‘Kronieken van Amber en Staal’ verschenen. In het voorjaar van 2019 komt het tweede deel ‘De heksen van Vernalia’ uit.

Het verhaal van ‘Het verloren galjoen’ begint wanneer een luitenant van de Koninklijke Marine een cadet naar het weeshuis van Duinhaven in Armorië brengt. De jongen komt uit het vijandige Vernalia en zijn geheugen is gewist, hij weet niet wie hij is of waar hij vandaan komt. De jongen is vermoedelijk onder invloed van een of andere magische spreuk en wanneer de vloek is uitgewerkt kan hij misschien voor de Armoniërs geheime informatie verschaffen.

Hij wordt opgesloten in ‘het Hok’, samen met het twaalfjarige weesmeisje Lissanda of kortweg ‘Liss’, die stond te luistervinken. Lissanda beschikt over bijzondere krachten en is daarom niet populair in het weeshuis. Ze probeert contact te maken met de jongen, die niet praat of beweegt.

Na verloop van tijd slaagt ze toch contact met hem te leggen en de twee krijgen een bijzonder band met elkaar. Liss zit al twee jaar opgesloten in het weeshuis en besluit met de jongen zonder naam, ze heeft hem Alexander genoemd, te ontsnappen. De vrijheid lacht hen niet zomaar toe, Liss en Alexander zijn op de vlucht en moeten steeds alert zijn voor het Armorische leger, dat hen probeert te vinden. Het wordt een avontuur voor de twee vol gevaar, spanning, piraten, heksen, magiërs, levende doden en fantastische wezens….

‘Het verloren galjoen’ is een uitstekend sprookjesachtig fantasyverhaal van Johan Vandevelde en Martin Muster, voor lezers vanaf 12 jaar. Het boek bevat een mooi verhaal dat vlot leest over twee jongeren die, ondanks het feit dat hun beide landen in oorlog leven, vriendschap sluiten met elkaar.

De auteur weet het verhaal zodanig op te bouwen dat je steeds benieuwd bent naar welke avonturen de jongeren nog gaan beleven. Voor wie het einde van het boek gelezen heeft, weet dat het in spanning afwachten is tot deel twee verschijnt!


Coole Suggesties

Johan Vandevelde, schrijver van onder andere de Elfenblauw-fantasyboeken, komt met een nieuwe reeks spannende verhalen: Kronieken van Amber en Staal. Het eerste deel belooft al veel goeds. Het Verloren Galjoen was knap lastig weg te leggen – er is zo veel nieuws te ontdekken, dat je het liefst blijft doorlezen. En nog zijn er genoeg mysteries om op te lossen.

Mysterieuze wereld

De wereld van de Kronieken van Amber en Staal is opgedeeld in twee kampen. Aan de ene kant wonen de Armoriers, een hard werkend volk dat technisch redelijk bij de tijd is en continu werkt om hun leefcomfort te verbeteren. Niet dat er geen misdaad of armoede is, zo leren we al snel. In het weeshuis is het afzien geblazen. Dat merkt vooral Lissanda, een meisje dat er woont. Zij is het buitenbeentje in de groep, niet ten laatste omdat ze een soort heksenkrachten lijkt te bezitten. Aan de andere kant van de oceaan ligt Vernalia, waar de mensen grotendeels vertrouwen op magie en toverkunst. Ze vinden hun leventje wel prima en houden alles het liefst zoals het is. De twee landen liggen met elkaar in oorlog, waarbij de zee regelmatig het strijdtoneel vormt. Op een dat wordt er een Vernalische jongen afgeleverd bij het weeshuis van Lissanda.

Vergeten

Het bijzondere van deze jongen is alleen dat hij alles is vergeten! Er is een vergeetspreuk over hem uitgesproken, waardoor hij helemaal van de kaart is. Pas na een paar dagen kan hij een beetje zelf functioneren en praten. Door allerlei omstandigheden besluiten Lissanda en de jongen te ontspannen uit het weeshuis. Na verschillende omzwervingen komen ze een onverwachte bondgenoot tegen en leren ze steeds meer de geschiedenis van Vernalia en Armorie te weten. Langzaam maar zeker krijgt Valdemar, de Vernalische jongen, steeds meer van zijn geheugen terug.

Magische wereld

Het mag duidelijk zijn: de wereld van de kronieken van Amber en Staal zitten vol magie. Niet alleen door de tovenaars die er in rondlopen, maar ook door de mythische wezens en bijzondere schepsels die er rondlopen. Maak je borst maar nat voor de nodige toverkunst, levende doden, piraten en memolynxen!

Score: Het Verloren Galjoen krijgt 9 van de 10 punten.

Dennis van Houts
11 april 2019

Coole Suggesties

Pluizuit

Al jaren is er oorlog tussen Armorië en Vernalia. Lissandra, een twaalfjarig Armorees weesmeisje, heeft bijzondere gaven die niet zo gewaardeerd worden door de anderen. Op een dag wordt er een jonge Vernalische soldaat binnengebracht. Zijn geheugen is gewist en hij kent zelfs zijn eigen naam niet meer. Lissandra ontsnapt met de jongen uit het weeshuis. Dat is slechts het begin van hun problemen. Ze worden achterna gezeten, komen bij piraten terecht en belanden midden in een zeeslag. Heeft het geheim dat in de jongen zijn hoofd zit iets te maken met de krachten die Lissandra blijkt te bezitten?

Dit is het eerste deel van een nieuwe fantasyreeks en heeft de lezer al snel in de ban. Het verhaal leest bijzonder vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Af en toe is het voorspelbaar wat er zal gebeuren, maar dat zet geen domper op het leesplezier. De beide hoofdpersonages zijn herkenbaar beschreven en de bijzondere gaven van Lissandra blijken erg nuttig te zijn voor beiden. Hun zoektocht naar het geheim dat ergens in de jongen zijn hoofd verborgen zit, houdt ook de lezer geboeid.

De beschrijvingen van de gebeurtenissen komen erg beeldend over zodat de lezer zich een goed beeld kan vormen van wat er aan de hand is. De gebruikte taal is eenvoudig en zonder veel beeldspraak. Goed voor een hele tijd leesplezier en het is halsreikend uitkijken naar het vervolg. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme
Pluizuit

Ontwerp: Johan Vandevelde   © 2002-2019